Det regner og blåser kaldt. Da er det godt å tenke på sommer, sol og ferie. Kanskje har vi allerede lagt noen ferieplaner. Kanskje har vi en hytte eller en båt vi pleier å bruke i ferien. Man kan kjenne i kroppen at man har jobbet og at vi har behov for å slappe av. Det bobler litt i magen av glede og forventninger. Man kan se for seg en varm solrik sommerdag, kjenne i kroppen hvordan hver eneste muskel nyter varmen og friheten. Hodet er fritt for jobb­saker. Stresset blir fjernere. For en deilig tid vi har foran oss. 

Sommerferien er ofte årets høydepunkt for familien. Samtidig kan en lang ferie by på utfordring­er for mange barn. Alkoholforbruket blant voksne øker i ferie og høytider. Mer enn halvparten av alle foreldre oppgir at de drikker hver dag i sommer­ferien.

I disse familiene er det noen barn som kanskje ikke får den sommerferien de ønsker seg. Vi voksne kan synes et glass vin eller en øl er en grei måte å slappe av og nyte sommeren på. For barn kan det være utrygt å oppleve at mamma og pappa endrer atferd når de drikker. Alle barn er forskjellige og har ulike grenser for hva som oppleves som greit og ikke. Det de alle har til felles er at de ikke kan dra hjem fra ferie hvis de synes det blir utrygt. Og de kan heller ikke velge å forlate festen hvis de har fått nok.

Det er vanskelig for barn å snakke om dette. Det gjelder både i hverdag og ferietid. Barn som har levd i en familie der en av foreld­rene drikker alkohol på en måte som de opplever som ubehagelig, forteller at dette ofte holdes hemmelig. Det kan være mange som ser det, men det blir ikke snakket om. Det er ikke mengden alkohol som avgjør hvordan det påvirker barn. Noen tåler mer og andre tål­er mindre før man endrer atferd. Men barn vil alltid merke at du er full før du selv gjør det. Barn vil at voksne skal være slik de pleier å være; å være trygge, lyttende og tilstede. Og være voksne.

Alkoholforbruket endrer seg ofte når vi reiser utenlands, og i varm­ere strøk drikker vi gjerne mer enn vi ville gjort hjemme. Hvis alkoholforbruket er kontinuerlig i hele ferien, kan det bli vanskelig for de voksne å ta ansvar for ting. For barn spiller det ingen rolle om mor eller far er beruset på Stange eller i Spania. Det kjennes like utrygt, ja kanskje mer når man er i et fremmed land med mye nytt.

Ta en refleksjon rundt ditt alkoholforbruk og husk å pakke med alkovett sammen med solkremen og badeshortsen. Dette vil skape gode ferieminner for hele famili­en.

Stange kommune er en AV-OG-TIL-kommune og er opptatt av alkovett, spesielt der hvor barn og unge er involvert. Det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre når man ser barn som sliter på grunn av voksnes alko­holbruk, så til slutt vil vi dele  AV-OG-TIL sine beste råd for sommerferien:

Hva kan du gjøre i din egen familie?

* Bruk alkovett. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, når det er barn til stede.

* Husk at barn ofte merker en endring i oppførselen din når du har drukket alkohol, og det skjer raskere enn du selv tror. Når du drikker alkohol, kan det være vanskelig å bedømme når det går fra å være trivelig til utrivelig for barna. Barn liker ikke å se at foreldrene er ruspåvirket, selv ikke en sjelden gang. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.

* Snakk om alkohol med barna dine når du føler at de er klare for det. Gjør alkohol til et «ufarlig» og naturlig tema. Følger du disse tipsene, kan det bli en fin prat:

– Vær konkret og ta barnet på alvor.

– Ikke bagatelliser eller avfei det barnet sier.

– Vær åpen og interessert i det du blir fortalt.

– Stiller du spørsmål, må du være innstilt på at du kan få upopulære svar eller vanskelige spørsmål tilbake.

– Unngå ledende spørsmål.

– Husk at barn aldri skal måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk.

Hva kan du gjøre hvis du ser et barn som sliter på grunn av voksnes alkoholbruk?

– Ta kontakt. Hvis det gjelder et barn i nærmiljøet ditt, kan du snakke med det. Still åpne spørsmål. Vær vennlig og imøte­kommende og vis barnet at du blir glad for å se det. Inviter gjerne barnet med på ting. Hvis du føler at barnet har tillit til deg, kan du for eksempel si: «Du ser litt trist ut i dag, hvordan har du det?». Husk at du aldri skal snakke nedsettende om barnets foreldre, uansett forhistorie.

– Snakk med andre voksne. Det kan være fornuftig å dele bekymringen med noen andre som kjenner barnet, for eksempel en lærer, helsesøster eller andre voksne i nærmiljøet. Ser de det samme som deg?

Skulle du fortsatt være bekymret, kan du ringe det lokale barne­vernet eller Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111.

La oss gjøre denne sommeren hyggelig for flere barna. Nyt    ferien, lag gode minner sammen og ta vare på hverandre.

Hilsen Rita og Sunniva

fra Stangehjelpa

www.stange.kommune.no/stangehjelpa