• IDYLLISK BELIGGENHET: Skomakerbakken har en vakker og rolig beliggenhet i skogbrynet på Ekeberg.
  • SKILTET PÅ PLASS: Frank Østby skrudde skiltet, som viser at Skomakerbakken er godkjent som pilegrim-herberge, opp på veggen med en gang.
  • PÅ TUR: Brita Bartels.

Det er Frank og Maren Østby på Østby gård som nå har gjort en kjempeinnsats for å legge tilrette for at pilegrimer kan besøke og overnatte på husmannsplassen Skomakerbakken. Den gamle plassen ligger idyllisk til i skogbrynet på Ekeberg. Nå blir det flere som får glede av stedet.

Tenkt på lenge

– De siste årene har plassen stort sett vært brukt som base for jaktlaget vårt hver høst. Vi har lenge syslet med tanken på om det er noe mer vi kan bruke dette stedet til. Og i fjor høst skjøt det fart i planene, forteller Frank Østby.

Det var et uventet møte med Pilegrimssenterets ansatte på Hamar som ga Frank ideen til et herberge for pile­grimene.

– Jeg jobber til daglig for kommuneentreprenøren på Hamar. I fjor holdt jeg på med å skru opp skilt for å markere pilegrimsleden. Og da jeg jobbet utenfor pilegrimssenteret på Domkirkeodden, kom senter­ets lærling, Wanja Aasen Hamre, ut for å takke for jobben. Vi kom i prat, og da jeg nevnte Skomakerbakk­en, ble det veldig interesse. Ikke lenge etter satte vi i gang med å ruste opp og fornye husmannsplassen, slik at den fra og med i sommer fungerer som overnattingssted for folk som går pilegrimsleden gjennom kommunen vår, sier Frank Østby.

Frank og Maren Østby har satt opp en ekstra hytte på Skomakerbakken. Her er det seks soveplass­er. I tillegg er hovedhuset pusset opp innvendig og utvendig, med sju nye nye seng­er, kjøkken og andre fasiliteter. Tilsammen har de to byggene 13 sengeplasser.

Utendørs er det opparbeidet en grasslette, slik at folk kan ligge i telt, om de heller ønsker det.

Herberget skal drives etter selvbetjeningsprinsippet. Noen «big business» blir det ikke.

– Nei. Det viktigste for oss er at vi på denne måten sikrer at Skomakerbakken blir brukt og tatt vare på. Dette gir oss ekstra motivasjon for å holde plassen i orden, sier Frank Østby.

Midt i blinken

Søndag, på selveste Pilegrimsledens dag, ble den offisielle åpningen av det nye herberget feiret. Tone Stræte, daglig leder ved Pile­grimssenter Hamar, er full av lovord om det nye overnattingstilbudet.

– Dette er midt i blinken for pilegrimene. Vi treng­er mange og ulike typer overnattingstilbud for de som går leden. Noen pilegrim­er ønsker å sove enkelt om nettene, andre tar inn på hotell. Noen gjør litt av begge deler. Derfor er det helt fantastisk at vi har muligheten til å tilby en plass som dette i Stange, strateg­isk plassert i forhold til naturlige dagsetapper, sier Stræte til Stangeavisa.

Hun legger til at Sko­makerbakken blir det tiende overnattingstilbudet for pilegrimer i Stange kommune.

Stadig flere

Stræte forteller om en eventyrlig vekst i antallet pilegrimer som går turen gjennom Stange, fra Oslo til Trondheim.

– Vi har jo ingen eksakte tall på hvor mange som går turen hver år. Men det var over 1.000 pilegrimer innom Pilegrimssenteret på Hamar i fjor. Og vi vet det er mange som ikke kommer innom senteret. Mål­ingene våre viser også at økningen i antallet pile­grimer de siste fem årene har ligget på mellom 30 og 50 prosent år for år, sier Tone Stræte.

Halvparten av pilegrim­ene som går gjennom Stange er tyskere. 30 prosent nordmenn. Resten fordeler seg på Østerrike, Sveits, Belgia og andre europeiske land.

– Men vi har også hatt pilegrimer som kommer så langt vekk som fra Korea og Japan, sier Stræte.

Åtte mil i Stange

De merkede pilegrimsrutene gjennom Stange utgjør tilsammen åtte mil.

– Det er en fantastisk innsats som gjøres fra frivillige for å merke og holde pilegrimsleden i orden. Her i Stange samarbeider vi med Ottestadstiens Venner, Stange menighet, Mental Helse, Stange Aktivi­tetshus, HHT Stange og en rekke enkeltpersoner som legger ned mye arbeid for å holde pilegrimsleden i orden. Det setter vi uendelig stor pris på, sier Tone Stræte.

God folkehelse

På åpningen av Skomaker­bakken var Arnfinn Standerholen (Ap) og Line Kongssund, kooridnator for idrett og friluftsliv, til stede på vegne av Stange kommune. Kommunen er medeier i Pilegrimssenter Hamar og har bidratt til etableringen på Tangen. De er også begeistret for den nye plassen.

– Pilegrimene søker ro og tid til refleksjon. Det vil de få rikelig anledning til å oppleve på en så vakker plass som dette, sier Standerholen.

– For folk som bor i Stange er det også svært bra og mye god folkehelse i det å ha et tilbud som pilegrimsleden gjennom kommunen. Godt merkede stier gjør at folk kommer seg ut, sier Line Kongssund.

Finner roen på tur til Trondheim

– Hvorfor jeg er pilegrim? Aaaah... det store spørsmålet! Jeg vet ikke om jeg har noe svar, ler Brita Bartels.

Tyskeren er pilegrim og vi møter henne på Skomakerbakken. Hun skal gå hele veien til Trondheim.

– Det er ihvertfall planen. Så få vi se om jeg klarer det, sier Brita.

Hun valgte å bli pilegrimsvandrer i Norge, fordi vi har stillhet, flott natur og vennlige mennesker. – Det er akku­rat det jeg trenger nå, der jeg er i livet mitt, sier Brita Bartels, som synes Skomakerbakken er en vakker plass.