• RYDDER OG VASKER: En av Marens oppgaver er å rydde inn brukte tallerkener og bestikk. Det blir også mye vasking på kafeen.

En regntung dag går vi inn i kafeen «Stasjon Kafé og Galleri». En smilende Maren Elton står og vasker et bord ved inngangen. Hun har nettopp startet arbeidsuka si, og er strålende fornøyd til nå.

– Jeg serverer og lager litt mat, men jeg rydder og vasker mest, sier hun. 

Samtidig som Maren rydder i et skap, forteller hun at hun valgte jobben fordi det virket spennende og koselig å jobbe på kafé. Selv om hun er fornøyd, kan hun ikke tenke seg dette yrket i framtiden. Det er for stressende for Maren, men hun har et annet yrke i tankene.

– Arkitekt er et mer passende yrke for meg, for jeg er interess­ert i hus og liker å tegne, legger hun til. 

Liker PRYO-opplegget

Maren mener det er bra å få prøvd ut et yrke, slik at man kan se hva det innebærer. Samtidig som hun jobber i kafeen, er klassekameratene hennes fra Ottestad ungdomsskole også ute i arbeidslivet. Mange forskjellige jobber blir testet ut, blant annet i barnehage, butikk og som bil­mekaniker. PRYO-uke er en del av pensumet i faget utdanningsvalg, og foregår over hele landet. 

– Det er en fordel å kjenne litt på arbeidslivet før jeg skal ut i det på ordentlig, sier Maren.

Selv om de er borte fra skolen, er det ikke ferie. Inne i lokalet er nesten alle bordene fylt, og Maren har mer enn nok å gjøre.

– Arbeidsdagene varer fra ti til seks, men det er mest intenst til klokka tre. 

Til tross for lange dager, synes hun det går fort på grunn av de koselige kollegaene og det gode arbeidsmiljøet.

Trives på Hoels Gartneri

– Det kom et ekorn og løp etter meg tidligere i dag, sier Vilde Jakobsen Ottersen latterfullt. Hun har funnet jobb på Hoels Gartneri, hvor hun blant annet sår selle­ri. Som Maren er hun også fornøyd. Hun forteller at hun spurte de ansatte om muligheten for arbeidsuke da hun besøkte gartneriet sammen med foreldrene. Det hun liker med jobben er at hun gjør fysisk og praktisk arbeid, har fargerike omgivelser og koselige kolleger. 

– Jeg planter, steller hønene og fjerner døde planter. 

Heller ikke Vilde kunne tenke seg å jobbe fast med dette yrket i framtiden. Hun tror det kan bli litt kjedelig i lengden, fordi interessen for blomster er ikke så stor. 

– Det egner seg mer som en sommerjobb for meg, sier hun og legger til: 

– PRYO-uke er bra for å få en kort pause fra alt stresset på skolen. Spesielt med tanke på alle tentamenene for tiden.