• ILDSJELEN: «Det var en som utmerket seg og havnet øverst i bunken, og som åpenbart fortjener betegnelsen «ildsjel», sa redaktør Lars Kristian Seierstad da han overrakte Ildsjelprisen 2018 til Inger Sleppen.
  • MARSIPAN: Kake til ildsjelen,
    trimmerne og alle på Espa skole.

Det var redaktør i Stangeavisa, Lars Kristian Seierstad, som brøt inn i Trim og trivsel-aktiviteten på Espa kulturhus.

– Til Ildsjelprisen 2018 fikk vi inn uvanlig mange og gode forslag, sa Lars Kristian Seierstad da han grep ordet i det Inger Sleppen og resten av trimmerne var i ferd med å avslutte trimmen for å ta fatt på en del av trivselen – en tallerken suppe.

«Regner med at dere skjønner hvorfor»

– Men det var en som utmerket seg og havnet øverst i bunken, og som åpenbart fortjener betegnelsen ”ildsjel”, sa redaktøren og avslørte navnet til klapp og jubel fra trimgruppa.

To forslagstillere syntes at Inger Sleppen burde få prisen, og Seierstad avslørte at den ene hadde skrevet tidenes korteste begrunnelse: ”Jeg foreslår Inger Sleppen, regner med at dere skjønner hvorfor.”

«En ildsjel som aldri tar pauser»

Den andre forslagstilleren innledet sin begrunnelse med ”I Stange sør er det en ildsjel som aldri tar pauser.” Vedkommende framhevet at Inger Sleppen som leder av Espa vel hadde tatt initiativ til flere aktiviteter på Espa. I tillegg har prisvinneren lagt ned et enormt arbeid for å ”redde” huset og kulturen etter forfatter og kulturbygger Ingeborg Refling Hagen. Forfatterens hus Fredheim på Tangen har gjennomgått mye vedlikehold samtidig som det er tatt initiativ til en rekke kulturarrangement.

Inger Sleppen fikk overrakt, diplom, 10 000 kroner og blomster fra prisutdelerne Stiftelsen Stange og Romedal Brannkasse og Stangeavisa.

«Du er giull verdt»

Rektor ved Espa skole, Anne Godsveen, var på forhånd informert om tildelingen, og stilte også med blomster og en takk for hva Inger hadde gjort for kulturhuset og Espa skole og aktiviteten der og for Fredheim.

– Du er gull verdt og kjempegod å samarbeide med, sa Anne Godsveen til taktfast applaus fra Trim og trivselgruppa.

– Dette var fenomenalt. Tusen hjertelig takk, sa Inger. Hun la ikke skjul på at hun syntes det var hyggelig å få prisen.

«Å gjøre noe sammen er viktig»

– Jeg vil takke de som har sendt inn forslag enten de var korte eller lange, sa hun og pekte på at frivillig arbeid skaper ikke bare engasjement for henne selv, men også for folk rundt henne. 

– For det å gjøre noe sammen og være sosiale er en viktig del av frivillig arbeid, sa Inger.

I tillegg til det som ble nevnt, fremhevet Inger selv den dagen da det var avgjort å bygge skole, barnehage og kulturhus på Espa. Akuurat det var det største, både for henne selv og for bygda.

– Frivillighet gir en ekstra energi for meg sjøl, og jeg håper det gjør det for andre også, sa Inger Sleppen.

Hele Espa skole feiret med marsipankake

Den overraskende prisutdelingen brøt som nevnt inn i Trim og trivsel-aktiviteten akkurat i det kulturhuset/gymsalen ble forvandlet fra en stor sal med bøy og tøy til en stor sal med bord, stoler og suppe. Den ble servert sammen med sanginnslag fra de eldste elevene ved Espa skole pluss spørsmål fra Stangequizen. Elevene er av og til med på aktivitetene, siden skolen ligger så nære, ja i samme bygg. Slik bygges relasjonen mellom de eldre som er hovedaktørene på trimmen og de yngre.

Mandag var det også dessert. Det er nemlig tradisjon at en overraskende pris følges opp med marsipankake. Denne gangen var den ekstra stor slik at hele skolen kunne være med på å feire ildsjelen på Espa.

Ildsjelprisen

Ildsjelprisen ble første gang delt ut i 2005. Fra og med 2006 har Stiftelsen Stange og Romedal Brannkasse og Stangeavisa samarbeidet om utdelingen av prisen. Den tildeles enkeltpersoner eller grupper innenfor Stange kommune som på en positiv og frivillig måte gjør en ekstra innsats for andre i nærmiljøet, kulturliv, idrettsliv, lag eller foreninger. Juryen består av styret i Stange og Romedal Brannkasse og redaktøren i Stangeavisa.

Disse har fått Ildsjelprisen:

Turid Standerholen og Jorunn Furulund (2005)

Tord Kristian Horne (2006)

Mari Sletli (2007)

Oskar Petersen (2008)

Trond Hulleberg (2009)

Torbjørn Henry Sandvold (2010)

Jan Arne Berg (2011)

Vegard Fikke (2012)

Olav Sagen (2013)

Harald Hoel (2014)

Ingrid Sandrød og Gunvor Haugsrud (2015)

Even Engen (2016)

Erik Norstad (2017)