Kønnbandfestivalen og Stangedagene er i år flettet sammen til en eneste stor folke- og musikkfest. Stange kommune samarbeider tett med Stange Sentrumsforening, og fra torsdag begynner festen.

– Jeg håper mange blir med og lager folkeliv under den offisielle åpningen av Kønnband/Stange­dagene tordag. Da blir det karnevalsopptog gjennom sentrum opp til Tingvoldtorget, og vi har invitert alle barnehagebarn til å bli med, sier festivalsjef Mona Djuphagen Flyen.

Ordfører Nils A. Røhne skal lede karnevalstoget fra Jernbanetorget klokk­en 16.30. Så vil Futt & Fræs holde en barnerockkonsert på Tingvoldtorget.

Men før den tid er både Thomas Tivoli i gang med sine karuseller og tilbud, en rekke stands er på plass, utstillingen ”Mangfold i sentrum” vises på Tingvoldtorget og det blir en høstutstilling i Grev­skapet.

Kønnspiredag

– Torsdagen kaller vi Kønnspiredag og tilbudene denne dagen er spesielt rettet mot barn og ungdom. For ungdommen har vi et nytt arrangement i samarbeid med Barn og Unges Kommunestyre og Hamar Game Collective. Vi inviterer alle mellom 10 og 18 år til en gamingkveld inne i storsalen på Tingvold, sier Even Engen fra Stange Sentrumsforening.

Ungdom får mulighet til å teste ut det nyeste innen spill og teknisk utstyr, som for eksempel VR-briller. Arrangementet er for alle som har spilt mye tidligere, til folk som er nysgjerr­ige og har lyst til å prøve.

Staut med

gratiskonsert

Storgata blir stengt i løp­et av årets Kønnband/Stangedager og gågata fylles opp med mange stands fra lokale håndverkere og lokale matforhandlere til idrettslag og store bedrift­er som har gode tilbud. 

– Det blir flere spenn­ende stands med mange fristelser, sier Even Engen.

Ikke minst blir det mengder av lokale musikkgrupper og kor som vil underholde i sentrum gjennom hele fredagen og lørdagen.

– Så inviterer vi til stor gratiskonsert på Tingvoldtorget, sier Djuphagen Flyen.

For fredag kveld blir det konsert med Lakameis og yndlingene Staut. Konsert­ene går så tidlig på kvelden at folk i alle aldersgrupper skal få være med på denne familiefesten.

Mylder i gatene

– Det kommer jo litt an på været, men vi håper på et mylder i gatene under Kønnband/Stangedagene, sier Engen.

Ponniridning og ansiktsmaling, uttesting av laserskyting og curling, egen lekeplass på Tingvoldtorget er noen av tilbudene. Og du kan opp­leve klovnen Kokkelimonke. Ungene får ta del i mange spennende aktivi­teter i tillegg til tivoliet. Og mange stands og musikk­underholdning blir det hele lørdagen også.

– Så håper vi en rekke mennesker trekker inn i biblioteket på kvelden og får med seg vakker musikk, sier festivalsjefen.

Fantastisk konserttilbud

Lørdag kveld blir det konsert inne på Stange bibliotek. Som tidligere år flyttes bokreolene og det blir satt opp en scene i salen. Rommet har en flott akustikk og Kønnband/Stange­dagene har et fantastisk konserttilbud.

– Ingrid Olava, Trond Svendsen & Tuxedo og til slutt Melissa Horn. Gode navn  sier festivalsjefen.

Arrangørene håper at biblioteket fylles opp av musikkglade mennesker.

– Vi har også ordnet det slik at det blir lettere å komme seg hjem for publikum etter konsert. Det settes opp ekstra busser som går til de ulike bygdene i passe tid etter at musikken er ferdigspilt, kommen­terer Djuphagen Flyen.

En buss kjører fra Stange­byen til Tangen og Gata, den andre til Ilseng, Romedal og Hekne. Av­reise blir klokken 00.00.

– Bussbilletten vil koste kun kroner 10, og det blir samme ordning med rutebussene for de som viser kønnbandbillett. Folk som bor i Hamar eller Ottestad kommer seg hjem billig med Bybuss 3, sier Djuphagen Flyen.

Bjørn Eidsvåg

Søndag 20. august avsluttes årets Kønnband/Stangedagene med åpne gårder rundt om i Stange Vestbygd og åpen curlinghall på Ljøstad-feltet. Så blir det siste dag med høstutstillingen i Grevskapet.

– Siste artist ut er Bjørn Eidsvåg. Håper han trekk­er mange mennesker, sier festivalsjefen.

En av landets mest folke­kjære artister entrer scena og avslutter en innholdsrik festival.