Lillebrors orkester, med Tormod Lillebror Vasaas­en i spissen, fartet land og strand rundt på musikk­festivaler på 90-tallet og fram til 2005. Bandet ga ut 11 skiver, og figurerte som trekkplastre på alle de store gammeldans- og folkemusikkfestivalene som var å oppdrive i Norge, Sverige og Danmark.

Starten

– Det var i 1990 at jeg tok skrittet fullt ut, sa opp jobben og satset på musikken som levebrød. Da jeg skulle spille inn min første plate, trengte jeg å få med flere musikere, og flere av vennene mine fra Vallset stilte opp. Det ble starten på Lille­brors orkester, forteller Tormod Lillebror Vasaasen, som på denne tiden flere år på rad ble kåret til nordisk mester i torader.

Den første besetningen i orkesteret besto av Mort­en Sand, Geir Magnar Lille­hov, Tormod Langberg, Anne Gine Slagsvold og Sigrun Fallet, i tillegg til Vasaasen selv. Arne Willy Foss var også med på de tre første plateinnspilling­ene. Etter den første innspillingen i 1990, deltok orkesteret i norgesmesterskapet i gammeldans, og ble norgesmestere.

I årene etter har orkest­eret hatt noe variasjon i besetningen.

– Vi holdt på for fullt i 15 år. Særlig på 90-tallet var det travelt. Orkesteret turnerte mer og mindre hele tiden. Men alle som var med var heltidsmusik­ere, og fra 2005 ønsket vi alle å jobbe videre med mer egne prosjekter. Men bandet ble aldri lagt ned, og vi har forsøkt å ha èn til to spille­jobber i året for å holde det varmt, sier Vasaasen.

Imponert av naboene

Neste år fyller Lillebrors orkester 30 år, og da er det lagt opp til en stor jubileumsturnè. Oppvarmingen til jubileumsfeiringen skjer allerede førstekommende søndag på samfunnshuset i Vallset. Ideen startet hos Even Engen, styreleder for «Huset».

– Jeg satt og leste om suksessen til naboene mine, Lillebror og Oline Bakkom – kjent som svensk riksspelekvinne og fra «Dalakopa». De samler fulle hus overalt hvor de spiller. På Rørosmart’n var det utsolgt og kjempestemning på konsertene deres. Det slo meg at dette må vi jo få til på «Huset» også. Derfor tok jeg kontakt for å høre om vi kunne få til noe sammen. At vi nå ender opp med en unik konsert med Lillebrors orkester er utrolig spenn­ende. Her kommer det til å bli kjempestemning på søndag, spår Even Engen.

Nytt og gammelt

Konserten har fått navnet «Dætta har du æller hørt». Lillebror lover en kveld det vil gnistre av, med folke­musikk, viser og skjemt.

– Ut fra navnet ligger det vel litt i kortene at vi kommer til å presentere endel nytt materiale. Men vi vil også ha med mange av de gamle slagerne våre, men presentert på en fornyet måte. Kvelden søndag blir på mange måter en oppvarming til konsert­turneen neste år, som vi har store ambisjoner for. Det er allerede blitt booket flere konserter med Lillebrors orkester både vår og høst 2020, sier Vasaasen.

Minner i veggene

Orkesteret som entrer scena på samfunnshuset søndag kveld vil, i tillegg til Vasaasen selv på vokal, trekkspill og munnharpe, bestå av Knut Ivar Bøe på trekkspill, Oline Bakkom på fele, Tove Brovold Vasaasen på diverse instrumenter, Kim Kjærsgård Nielsen (gjestemusiker) på tangentinstrumenter, Geir Aage Sogn på bass og Stig Kjærsgaard på gitar.

– Vi gleder oss enormt til konserten! Sist gang vi spilte i Vallset var i 2000, altså for 19 år siden. Da spilte vi både på Råsunda og på samfunnshuset. Jeg har bestandig hatt et nært forhold til Vallset, og har mye slekt og røtter i bygda. Men etter at vi flyttet til Vallset for noen år sid­en, føler jeg meg som hel vallseting. Det er liksom uti her jeg hører heme. Derfor er det ekstra artig å sette opp denne kosnerten på hemebane, på «Huset». Det sitter utrolig mange minner fra ungdomstida i veggene her, sier Vasaasen.

Konserten førstkommende søndag starter 19, men dørene åpnes fra 17.30. Billet­tene kjøpes på nett eller i døra. Det blir mulighet for å kjøpe kaffe, kake og drikke i løpet av kvelden.