• VESPA-ENTUSIASTER.
  • EGET ØL: Vespa-venninnene ble overrasket med eget øl fra Røhne Bryggerhus da de kom fram til Tangen. Det var klubbmedlemmene fra Stange som sørget for den lokale overraskelsen.
  • PÅ FARMEN: Målet for årets høsttur for damene i Vespaistas var kos, underholding og overnatting på Farmen-gården Hengerud på Tangen. Fra venstre: Marit Nymark, Turid Nygård Jacobsen, Nina Pedersen, Kari K. Liberg Lindstad, Anita Moen, Kristin Thune, Unni Mausethagen, Grethe Nordmoen, Kirsti Rogne, Kamli Harby, Hilde Synnøve Pettersen, Astrid Bredesen, Bente Lundstad og Gunn Prestmarken.
    Foto: Tone Grubben Sæthermoen
  • LUNSJET I STANGEBYEN: Unni Mausethagen, Grethe Nordmoen,Turid Nygård Jacobsen og de andre kvinnene i skuterklubben «Vespaitas» lunsjet på Stasjon Kafè og galleri, før de kjørte videre til Tangen.

De har tre lidenskaper felles, venn­innene i «Vespaistas». De elsk­er å kjøre Vespa-skuter. De elsker å hygge seg på tur sammen. Og de bor alle rundt Mjøsa – flere av dem i Stange.

Kjempegøy sammen

Nylig tok kvinnene de fargesprak­ende, italienske tohjulingene med seg på langtur rundt Mjøsa. Målet for turen var «Farmen-gården» på Tangen; Hengerud – eller Lie gård, som den het på TV-sendingene til TV 2.

Underveis ble det lunsj på Stasjon Kafè og Galleri i Stangebyen. Der traff vi Ottestad-kvinn­ene Grethe Nordmoen, Unni Mausethagen og Turid Nygård Jac­obsen. De har vært med i Vespa­istas de siste fem-seks årene, og synes det er kjempegøy.

– Vi har alle menn som kjører stor motorsykkel. 1. mai pleier vi hvert år å være med på tur­en rundt Mjøsa, og det var slik vi kom i kontakt med jentene i Vespaistas. Det virket som de hadde det utrolig artig sammen, og vi ble etter hvert med alle tre, forteller Grethe, Unni og Turid.

Vespaistas er Norges største Vespa-klubb for kvinner. De drar regelmessig på turer sammen. Den årlige «langturen» i distriktet om høsten er årets høydepunkt for jentene, som er i alderen fra 30 til 68 år. Og det er plass til flere, uansett hvor jentene er i livet.

– Vi har det kjempegøy sammen, selv om vi er i ulike ald­re. Her blir alle inkludert, forteller kvinnene.

Årets høsttur startet på Gjøvik. I flokk og følge kjørte kvinnene skuterne til Moelv, der Stange-jentene hektet seg på. Videre gikk turen til Hamar og Skibladnerbrygga, Stange Vestbygd og Atlungstad, før det ble lunsjstopp i Stangebyen.

Farmen-gården

Etter en times hygge på Stasjon Kafè, bar det videre langs 222 til Tangen og Farmen-gården Henge­rud.

– Vi er så heldige at vi fikk låne Farmen-gården av Anne Dillerud. Her hygget vi oss ut over lørdagskvelden, med blant annet typiske Farmen-aktiviteter som melkespannholding, øksekasting og hesteskokasting, sier stangekvinnene, som hadde en overraskelse på lur til klubbvenn­innene sine.

– Vi fikk laget eget øl hos Røhne Bryggerhus i Stange med Vespaistas-vignetten vår. Det var kjempegøy, sier Turid Nygård Jacobsen.

Og de er ikke i tvil om at slagordet på vignettene stemmer; «Kule damer kjører Vespa!».

Fakta om Vespa

Vespa (italiensk for veps) er et italiensk scootermerke produsert av selskapet Piaggio & C. i Pontedera i Italia. Produksjonen startet der i 1946, og foregår fortsatt. Vespa-scooteren har hatt stor historisk betydning i store deler av verden etter andre verdenskrig. I tillegg til å være et nyttig kjøretøy før massebilismens gjennombrudd utenfor USA, representerte Vespaen en iøynefallende design. Gjennom film og annen populærkultur har Vespaen festet seg som et viktig symbol på etterkrigstidens Vest-Europa. Vespa er et av de mest solgte scootermerkene gjennom tidene. Ved inngangen til år 2000 hevdet Piaggio at i alt 15 millioner Vespa-scootere var produsert siden starten i 1946. Vespa er blitt produsert på lisens i 14 ulike land. Vespa-produsent Piaggio er i dag Italias største produsent av tohjulte motorkjøretøy, samt mindre nyttekjøretøy med tre og fire hjul.

Kilde: Wikipedia