• IVRIGE PÅ Å KOMME I GANG: Dan Cato, Even, Brede og Hilde satte i gang med tørr­trening med årene etter få minutter på flytebrygga ved Støsaga.
  • GOD STEMNING: Det var god stemning på brygga, da Stangeavisa- og Væillsetrevy-gjengene møttes på Støsaga for planlegging denne uka. Her Brede Bergsvendsen og Even Engen.

NRK har i flere år hatt suksess med sine sakte-TV-prosjekter. Vi har blant annet fulgt Flåmsbana og Hurtigruta minutt for minutt. 

I juli er det klart for riks­kanalens nye storsating på denne fronten, Mjøsa og Skibladner minutt for minutt. Dette har nå inspirert flere lokalpatrioter til å kaste seg på minutt for minutt-bølgen, forteller Lars Kristian Seierstad – redaktør i Stange­avisa.

Vill idé

– Det startet som en vill idé i lunsjpausen her i Stangeavisa-redaksjonen. Når NRK skal lage Mjøsa minutt for minutt, kan ikke vi være noe dårligere. Dermed ble ideen om Harasjøen minutt for minutt født, sier Seierstad.

Han luftet ideen først for Even Engen i Væillsetrevyen. Engen fikk skikkelig los, og tente 100 prosent på prosjektet. Nå stiller så godt som hele revyen til innspilling andre pinsedag, og lover flere kulturelle innslag underveis i sendinga.

– Vi synes dette er et morsomt og spennende opplegg, og morsomme opplevelser er midt i blinken for oss i revygjengen. Og så blir det en fin kontrast til NRK-satsingen og ikke minst fryktelig lokalt. Mange av oss i revyen syn­es Harasjøen er en perle, med fiske og bading. Vi ser også dette som god markedsføring av Væillsetrevyen, sier Even Engen.

Han stiller selv som båtsmann med egen båt til filmingen.

Almenninga, hyttefolk, fisk og kreps

I tillegg til Væillsetrevyens kultu­relle bidrag underveis i filmen, blir det flere innslag med en rekke andre folk som har med Harasjøen å gjøre.  Folk fra almenninga vil fortelle om deres virksomhet, Harasjøen og hyttebygging i området. Jeger og Fisk vil fortelle om krepsing og fiske i Stanges største skogsvann. Det blir intervjuer med hytteeiere og en rekke andre spennende innslag. Det hele «velsignes» av ordfører Nils Røhne, som stiller ved Støsaga for å si noen velvalgte ord og ønske lykke på ferden i starten av sendinga.

Folkefest

Så langt er ideen blitt svært godt mottatt. Nå håper arrangørene at alle som har lyst til å være med i filmen stiller opp. Enten til vanns med båter, kanoer, kajakker eller andre flytende farkoste. Eller på land, med flagg, plakater og andre morsomme og overraskende innslag, for å skape liv i filmen.

– Innspillingen skjer andre pinsedag; mandag 16. mai. Vi starter på Støsaga klokka 11, og kommer til å kjøre litt på kryss og tvers nedover mot Sjøenden fram mot klokka 13. Det blir innlagte stopp under veis, der de kulturelle innslagene og intervjuene vil foregå, sier Seierstad.

I neste nummer av Stange­avisa, som kommer ut torsdag før pinse, vil den detaljerte kjøreruta over Harasjøen bli presentert med klokkesletter, slik at folk får en ide om når det blir stopp på de ulike plassene.

Publiseres på nettet

Filmen vil etter redigering bli lagt ut som en åpen film på stange­avisa.no, Youtube, Facebook og andre aktuelle sosiale medier i begynnelsen av juni.

– Vi håper vi lykkes med å lage  en flott og morsom film om Hara­sjøen og menneskene som er knyttet til skogsvannet. Harasjøen har en stor plass i mange stangesokningers liv. I dag kanskje først og fremst som et viktig rekreasjonsområde, men historisk også som en viktig forutsetning for næringslivet i bygda. Dette er dimensjoner vi håper å få fram i «Harasjøen minutt for minutt», avslutter Seierstad.