• I STANGE: HAs reportasje fra Morten Harkets opptreden i Stange­hallen i 1995. Faksimile: HA 24.11.1995.

Det var torsdag 23. november 1995 av verdensstjern­en Morten Harket kom til Stange. A-ha var oppløst – ihvertfall for en periode – og Harket bestemte seg for å gå solo med eget band. Han fikk brukbar suksess med albumet «Wild Seed», og la ut på Norgesturnè med start i Oslo. Stangehallen var neste stopp, men fansen tok ikke helt av. Beskjedne 400 tilhørere fant veien til friidrettshallen i kommunen vår.

Konserten i Stange fikk en helsides anmeldelse i HA av den – den gang – relativt unge journalisten Ola Bjørlo Strande fra Otte­stad – nå profilert medarbeider i NRK Hedmark og Oppland. Han var åpenbart ikke vid­ere imponert over det han så og hørte i Stange­hallen for 23 år sid­en, kommer det fram av det gamle avis­utklippet fra HAs digitale arkiv:

«Som sceneartist har Harket fortsatt mye og lære», «... altfor ofte lirte Harket av seg meningsløse fraser det neppe var flere enn han selv som forsto», «... inspirasjonen til sanger­en nærmet seg nullpunkt­et» og «... direkte pinlig» er noen sitater fra Strandes anmeldelse i avisa 24.11.1995.

Tirsdag kveld denne uka var Ola Bjørlo Strande igjen på plass foran scena med Morten Harket – på nesten fremste rad. Denne gangen som privatperson, med godt humør, gode venner og godt drikke i hånda. Og denne gangen er det tydelig at konserten falt bedre i smak hos Ottestad-mannen.

– Morten Harket alene kontra i band kan nesten ikke sammenlignes. Her slapp han å gjøre andre ting enn å synge. Og det er jo det han kan. Jeg ble positivt overtasket – ingen sure toner og ikke noen tafatte forsøk på å fri til publikum. Han sang og lot stemmen tale for seg. Det funket, sier Strande.

Han legger til at A-ha har litt mer trening og er mer samspilte, enn bandet Harket hadde i ryggen i Stange i 1995.

– Terningkast i Stangehallen hadde neppe vært høyere enn to, maks tre. Kveldens konsert i Hamar gir jeg en femmer, sier Strande.

Som de fleste andre nordmenn har A-ha fulgt ham gjennom snart fire tiår.

– Jeg liker A-ha. Jeg kjøpte «Take on me» på single før den toppet lista i USA. Fulgte greit med bandet til og med «Crying in the rain», uten å være blodfan. Men de er dyktige musikere og lager tidvis knakende god popmusikk, konkluderer Strande – som var en av flere hundre stange­sokninger som opplevde A-ha på Hamar.