STANGE/ØSTERDALEN: 19. til 26. februar gjennomførte prosjektet “Lære med skogen” ved Skogbrukets Kurs­institutt på Biri, en elevutvekslingsleir for barn i aldereren ni til tretten år fra Ukraina, Slovakia og Norge. 

Hensikten var å lære om skog og skogbruk, andre kulturer og bli kjent med barn fra andre land. Hele fire gutter var med fra Stange. 

Leieren startet på Bjønte­gaard leirskole på Hanestad i Østerdalen og ble avsluttet på Lillehammer. 

Første dagen lærte barna hverandre å kjenne gjennom flere bli-kjent opp­gaver. De ble fort til én gjeng som spiste, jobbet, lærte og lekte sammen gjennom hele oppholdet. Mikkel Håkensen fra Stange syntes det var litt vanskelig til å begynne med, fordi det var så mange rare navn.

– Men etter hvert lærte jeg meg de fleste, fortsett­er han, og det gikk bra uansett.

Hver dag var barna ute og fikk øve seg i mange aktiviteter som krevde sam­arbeid. Det var ikke like lett å kommunisere med hverandre på grunn av språkbarrierer, men det satte ingen stopper for å gjennomføre aktivitetene. 

– Vi trengte ikke å snakke så mye sammen, sier Embret Severinsen, vi brukte fingerspråk og gestikulerte da vi skulle samarbeide og det gikk helt fint. 

Blant de mange aktivitet­ene oppholdet bød på, var èn dag satt av til trefelling. Barna fikk utlevert øks, og etter nøye instrukser om sikkerhet og trefellings­teknikker bar det ut i skog­en hvor barna selv fikk hogge trær.

– Det var kult å hogge trær, sier Jakob Finstad Vold, og fortsetter: Jeg har prøvd det før, men nå var det bare vi barna som skulle gjøre alt. 

Samme dag ble det også laget tjære og kullstifter, og det var en båltennings­konkurranse hvor hver gruppe fikk én fyrstikk og det gjaldt å være førstemann til å smelte snø og få vannet til å koke. Dette var en øvelse som krevde nøye samarbeid. 

– Vi fikk bare én fyrstikk, sier Embret, men hvis jeg løp en runde fikk vi en ny fyrstikk. Vi måtte bruke fem fyrstikker før vi fikk fyr, og vi lærte at vi måtte bruke bittesmå pinner og fliser for å få fyr.

– Det gikk fint å spikke fliser, fortsetter Mikkel, for jeg har gjort det før, men det hadde ikke slovakene og ukrainerne. Heldigvis hadde alle lært å spikke tidligere på dagen, da vi lagde pølsepinner, så da kunne vi dele på å spikke fliser. Vi hadde et kjempebra bål. 

– Denne dagen var kjempebra, sier Leif, fordi vi grillet pølser og marshmallows på bål i en diger lavvo. Jeg tror barna fra Slovakia og Ukrainia også likte det godt, for de er ikke så vant med å spise brødskiver, og det ble jo en del brødskiver på dagen. 

På kvelden laget barna resirkulert papir fra gamle aviser, og på denne måten ble sirkelen sluttet fra skog og trær til ferdig produkt. Mikkel syntes det var litt artig å lage papir.

– For jeg visste ikke hvordan det ble gjort fra før. Nå har jeg laget mitt eget ark som jeg kan ta med meg hjem, sier han.

Det var et variert program og barna fikk prøve både hundekjøring og pilking. 

– Ja, og så var det skatte­jakt i mørket, sier Leif, og da var skatten sjokolade, fortsetter Jakob.

– Vi fikk også sove ute en natt i lavvo, sier Mikkel. Jeg tror dette var helt nytt for slovakene og ukrainerne, men de virket stolte av å ha gjort det. Jeg syntes det var gøy å sove i lavvo, fortsetter han, vi fortalte spøkelseshistorier og skremte hverandre, men alle sovnet og på morg­enen var det iskaldt.  

Ukrainerne og slovakene var nok ikke like godt vant med å være ute hele dagen i snø og kuldegrader, men etter at aktivitetene på dagen var over, hadde de fortsatt krefter til å leke i snøen.

– Snøballkrig var moro istemmer de fire guttene fra Stange. Hver dag etter at vi var ferdige med programmet var vi ute og lekte med de andre, det ble mye snøballkrig og denging i snøen, ler de. På eftaen gjorde vi forskjellige ting inne. Det var både leker og oppgaver og øvelser i alt fra å lage origami til å måle styrken i treverk. 

Siste kvelden var det disko­tek, hvor barna selv var “DJer”. Det ble mye dansing og blinkende lys. 

På fredagen, etter en intensiv uke med mange nye erfaringer, bar ferden videre til Lillehammer og Maihaugen, hvor barna blant annet fikk lafte en hytte. Det var ikke bare læring på denne leieren; det ble tid til både å besøke Hunderfossen og å ake i Kleivbakken. – Akinga var artig, sier Embret, vi hadde en kjempediger plastikkduk som vi kunne ake mange på, vi var sikkert ti stykker. Det gikk fort når vi klarte det, men litt krasj og fall ble det også.  

– Jeg fikk mange nye venner, sier Leif, og den siste dagen var ganske trist da vi måtte si ha det til alle.

– Ja, det var kjett, sier de andre guttene, for vi har fått så mange gode venner både fra Slovakia og Ukraina, og vi vet ikke om vi får treffe dem igjen. Men vi norske ble også gode venner og vi har planer om å treffes igjen, alle sammen. Jeg håper vi får det til, for vi har blitt en gjeng. Nå har jeg venner mange steder både i Norge, Slovakia og Ukraina, sier Mikkel, og det er ganske kult istemmer Embret, Leif og Jakob.  

Utvekslingen er en del av prosjektet Forest for society – Forest without barriers, et samarbeidsprosjekt mellom Slovakia, Ukraina og Norge, der formålet er å videreutvikle undervisning om skog i skolen, og å legge til rette for aktiviteter med læring i nærskogen. I tillegg til ti barn fra hvert av landene, var fire voksne deltagere med fra hvert land. Dette førte til en god utveksling av kunnskap og erfaringer. Prosjektet er finansiert med EØS-midler.

Vennlig hilsen

Nina Ree-Lindstad

Prosjektleder

Skogbrukets Kursinstitutt