• HOLDT RUNDT: Å få hele laget til å holde rundt hvert sitt tre, raskest mulig, var en av øvelsene. Her er det Sofie Skumsnes som gir ei furu en ordentlig bamsekos.

Ottestad menighet har de siste årene hatt en helt egen tradisjon i konfirmantopplegget; de arrangerer «Mesternes Mester» på Nordsveodden (like ved Hias­stranda). Sist torsdag var det klart for ny dyst, og nær 50 konfirmanter møtte opp for å delta i det uhøytidelige mesterskapet.

Akkurat som i NRK-serien «Mesternes Mester», besto opplegget av overraskende øvelser, der en rekke ferdigheter ble satt på prøve. Her handlet det om å fylle en bøtte med kongler rask­est. Bygge et meterhøyt steintårn på kortest mulig tid. Holde rundt trestammer. Treffe bøtter med tomflasker. Og løpe raskest mulig som sammenhengende lenker rundt Nordsveodden; hånd-i-hånd med de andre konfirmantene.

Vinne som lag

Men i motsetning til NRK, handlet det ikke her om å finnne den beste blant de beste. Her var det inndeling i lag. Samarbeid og det å hjelpe hverandre fram var derfor avgjørende for å kunne vinne konkurransen.

Innsatsen og engasjementet var det ingen ting å si på. Her gikk konfirmantene «all-in», og heiet hverandre fram til siste innspurt.

Prest Hogne Midgard organi­serte det hele, godt hjulpet av flere andre frivillige voksne og Konrad Sel som myndig «overdommer». For her var det ikke enkelt å alltid se hvem som stakk tåen først over mållinja. Det måtte nærmest målfoto til for å finne ut hvilket av de fire lagene som fylte bøtta med kongler først...

– Nytt og utfordrende

Konkurransen ble avsluttet med grilling av pølser på bålet ved gapa­huken, og en påskefortelling av Hogne.

At en annerledes konfirmanttime slo godt an, var tydelig.

– Det har vært kjempegøy å være med på dette. Vi har fått prøve noe nytt og utfordrende. Som for eksempel å klemme trær. Det har jeg aldri forsøkt før, ler konfirmanten Maren Elton.

– Jeg synes det er fint vi har noen slike dager med et litt anner­ledes opplegg, at det ikke bare blir undervisning, sier venn­innen Emma Cornelia Holtet.

Lek og alvor

Hogne Midgard synes «Mesternes Mester»-konkurransen er blitt en fin tradisjon i konfirmant­undervisningen.

– Dette er jo lagt opp som en veldig uhøytidelig konkurranse, der alle kan delta. Det blir mer som en lek. Det er jo ingen individuelle øvelser, og handler mer om å samarbeide. Og så er det jo veldig sosialt å være ute på denne måten, sier Hogne Midgard.

Han håper den uformelle etter­middagen på Nordsveodden kan vise at det ikke er noen motsetning mellom lek og alvor.

– Lek og alvor er noe som utfyller hverandre i livet. Det er hyggelig å kunne bli litt som barn igjen. Og gjøre noe som alle kan være med på, uansett fysiske evn­er, sier Midgard.

Konfirmantene i Ottestad har konfirmasjon søndagene 14. og 21. mai. Før det skal det blant annet gjennomføres samtalegudstjenester og pilegrimsvandring.

– Pilegrimsvandringen fra Stange til Tangen kirke er også en årlig tradisjon. I år blir dette siste søndagen i april. Dette er et samarbeid med de andre menighetene i Stange, og alle konfirmantene i kommunen går denne turen sammen, savslutter Hogne Midgard.