• VELTSETRA.

I fjor fikk Tormod Lillebror Vasaasen Stange kommunes kulturvernpris for restaurer­ingen av idylliske Veltsetra. Denne sommeren åpner han, sammen med Oline Bakkom og datteren Ranja Vasaasen, for niende året på rad dørene til setra. De byr på et sterkt program med mange ingredi­enser.

To uker

– Vi legger opp til to uker som er åpne for publikum, fra 16. til 30. juli. Som vanlig blir det servering av egenprodusert rømmegrøt og spekemat, og salg av pultost og rømme som vi lager på setra. I tillegg blir det mange kulturelle innslag. Det vil skje noe hver eneste dag gjennom de to ukene, sier Tormod Lillebror Vasaasen.

Programmet ser du under i denne saken, men noen av høydepunktene blir blant annet gammeldanskveld, forestilling med Slaskefjomsen og den tradisjonelle huldreaftenen.

– Årets hulder blir Kristine Lundsbakken. Hun er en lokal kvinne som har utmerket seg, og vi gleder oss til at hun skal komme til Veltsetra på huldreaftenen den siste fredagen i perioden, sier Vasaasen.

Han og Oline vil hver formiddag by på kulturelle innslag ved 13-tida. I tilleg blir det masse leker og dyr som ungene kan hygge seg med.

Liker å treffe folk

Tormod Lillebror Vasaasen gled­er seg til de to ukene med folk på setertunet.

– Oline og jeg er jo begge folke­musikere, og reiser veldig mye. Noe av motivasjonen vår for å holde Veltsetra åpen for folk om sommeren, er at det er litt artig å treffe folk og få formidle kultur på hjemmebane – i bygda vi hører til, sier Vasaasen, og fortsetter:

– Og så har jeg hele livet vært glad i å være i skogen, og synes kulturen knyttet til setring er veldig artig. For oss har det ikke vært noen motivasjon å bare pusse opp Veltsetra og la den stå der. Vi ønsker å bruke den og åpne opp, slik at andre også kan ha glede av plassen. Det blir jo en helt egen stemning og ro på tunet der. Veltsetra er en fin plass å slappe av. Og selv om det er travelt med mye jobbing for oss som er verter, blir det mange gode stunder med hyggelig prat med folk. Det betyr mye. Vi blir ikke rike av dette, økonomisk sett, men vi blir rike på inntrykk og opplevelser vi får sammen med de som kommer til setra.

PROGRAMMET, DAG FOR DAG

Hver dag hele perioden holder Oline og Lillebror konsert i seterstua (utenom lørdag 29/7) klokka 13. Inngang kroner 200. Barneridning hver dag den siste uka.  Salg av egenprodusert Veltseter-pultost, -rømme, rømmegrøt og egen seterrømme.

Hver dag blir det aktiviteter på tunet, salg av egenprodusert pultost og rømme så langt lageret rekker, kaffe, vafler, rømmegrøt med tilbehør, brukskunst med mere. Det blir av og til ysting i seterselet. Vanlige åpningstider er fra 10 til 18.

Søn. 16.07: Buferdsdag. Setermesse i fjøset kl. 12:00. Prest Vemund Koren. Musikk ved Oline og Lillebror. Anne Holen spinner på rokken fra kl. 11. Buferdsdag. Vanlig åpningstid med salg og servering.

Man.-tors. 17.07. til 20.07: Vanlige åpningstider med salg og server­ing.

Fred. 21.07: Gammeldans fra kl. 19 til 21. Seterpuben er åpen fra kl. 18 – 21. Det blir mulighet til å ta seg en svingom. Ta gjerne med instrument. Skjenkebevilling. Medbrakt ikke tillatt!

Lør. 22.07: Vanlig åpningstid med salg og servering. Spretting på stikka, barneleker, konkurranse for barna kl. 14.

Søn. 23.07: Vanlig åpningstid med salg og servering. Anne Hol­en spinner på rokken fra klokken 11. Spretting på stikka, barneleker, konkurranse for barna kl. 14.

Man. 24.07: Vanlig åpningstid med salg og servering. Barneridning på Amanda fra 11 til 13.

Tirs. 25.07: Vanlig åpningstid med salg og servering. Barneridning på Amanda fra 11 til 13. Spretting på stikka, barneleker, konkurranse for barna kl. 14.

Ons. 26.07: Vanlig åpningstid med salg og servering. Barneridning på amanda fra 11 til 13.

Tors. 27.07: Vanlig åpningstid med salg og servering. Barneridning på Amanda fra 11 til 13. Anne Holen spinner på rokken fra kl.11.

Fred. 28.07: Huldreaften kl. 19.  Med huldrekonsert. Årets veltseterhulder er: Kristine Lundsbakken fra Vallset. Seterpuben er åpen fra kl. 18 – 21. Vanlige åpningstider med salg og servering på dagtid.

Lør. 29.07: Vanlig åpningstid med salg og servering.

Søn. 30.07. Barnas dag og fløttdag. Barneteateret ”Slaskefjomsen” av Lillebror Vasaasen spilles i fjøset kl. 12. Aktører er Peter Kippersund og Lillebror Vasaasen. Anne Holen spinner på rokken sin fra kl. 11. Barneridning på Amanda fra kl. 11 og fra kl. 13. Spretting på stikka, barneleker, konkurranse for barna kl. 14. Vanlig åpningstid med salg og servering. Pølser.