• NÆR HVERANDRE: Eva og Helge
    vokste opp som de to eneste
    søsknene i familien Søgnebotten på 60- og 70-tallet. Eva var aldri i tvil om hva hun skulle svare, da broren trengte en ny nyre. – Han ville gjort
    det samme for meg, sier hun.
    Foto: privat

Eva Søgnebotten (54) er krystallklar. For snart 30 år siden brukte hun ti minutter på sin kanskje viktigste beslutning så langt i livet. Og har ikke angret et sekund etterpå.

Aktiv kvinne

De fleste kjenner Eva Søgnebotten som «coach» i næringslivet og en aktiv Arbeiderparti-politiker i kommunen. Forrige periode var hun varaordfører. Nå er hun leder for Planutvalget.

Men hun har også en fortid som organdonor.

– Min lillebror Helge ble født med dårlige nyrer. Etter hvert som han ble voks­en, sviktet de mer og mer. I 1989 var han så dårlig at det nærmet seg dialyse, og spørsmålet om å tran­splantere inn en ny nyre ble aktuelt, forteller Eva Søgnebotten.

Var forberedt

På dette tidspunktet var Eva 28 år og på slutten av jusstudiene.

– Dette var et spørsmål som jeg helt fra tidlig i tenårene visste ville komme. Det er nemlig slik at det er størst sjanse for å finne en nyre som vil fungere godt, om donorgiveren er en nær slektning av den som trenger nyren. Begge foreldrene mine ble nøye vurdert, og jeg som eneste søsken. Konklusjonen var at ut fra blodtype, vev og andre forhold som ble vurdert, passet det best med en nyre fra meg for Helge, forteller Eva.

– Var det vanskelig å ta stilling til om du ville være med på dette?

– Nei, ikke i det hele tatt. Helge ville jeg skulle bruke lang tid på å tenke meg godt om. Men jeg trengte bare ti minutter. Det var et klart «ja», og det har jeg aldri angret på. Jeg vet at Helge ville gjort det samme for meg om han hadde fått et slikt spørsmål. Dessuten er det ikke noe problem å leve videre med bare èn nyre, sier Eva Søgnebotten uten å nøle.

Ble operert på farens bursdag

Operasjonen skjedde den 15. februar 1989.

– Jeg husker datoen ekstra godt, fordi det var 60-års dagen til faren vår. Det måtte være spesielt for foreldrene våre at begge barna deres kom på operasjonsbordet samtidig, sier Søgnebotten.

Det var en forholdsvis omfattende operasjon hun måtte igjennom for at leg­ene skulle få ut den friske donornyren.

– Blant annet måtte alle ribbeina klipppes opp. Det var et ganske stort inngrep, og det tok endel måneder før jeg ble helt frisk etter inngrepet. En ting var at alt det fysiske skulle komme i orden igjen. Men det var også slik at kroppen – ikke hodet – reagerte med en slags sorgreaksjon på at et friskt organ var blitt borte. Dette er helt vanlig, men jeg var helt uforberedt på dette. Det var ingen som hadde fortalt meg at jeg måtte forvente dette på forhånd. Heldigvis tror jeg helsevesenet er blitt mye bedre på å gi slik informasjon før transplantasjoner nå, sier Eva Søgnebotten.

Merker ingen ting

Etter at hun ble restituert over noen måneder, har hun levd et godt og normalt liv.

– Jeg merkler ikke noe til det at jeg bare har en nyre i hverdagen. Kanskje med unntak av at jeg må noe oftere på toalettet. Det å leve med èn nyre går helt greit, og er ikke noe jeg tenker så mye på. Det er heller ikke et tema jeg prater så ofte om, selv om det ikke på noen måte er noe jeg har behov for å holde hemmelig. Men alle mine nærmeste kjenner jo til denne delen av historien min, sier Eva.

Brenner for saken

Hun er glad for at hun har kunnet bidra til at broren Helge kunne leve en relativt normal hverdag med og ha yrkesaktivt liv. Uten Evas nyre hadde trolig livet hans blitt betydelig mer preget av sykdom. 

Forhistorien deres har også ført til at Eva har engasjert i donorsaken. Blant annet som styremedlem i Landsforeningen for nyre­pasienter og transplanterte.

– Jeg er fortsatt medlem i organisasjonen. Dette er et tema jeg brenner for. Derfor ble jeg veldig glad når jeg så Odd Arild Mygland ble hedret med tegneserieheftet som ble gitt ut i fjor høst, og at inntektene fra salget gikk til Stiftelsen Organdonasjon, sier Eva Søgnebotten, som er styreleder i Stange Kommunale Boligforetak - der Odd Arild arbeidet.

– Evas nyre har betydd alt for meg

Helge Søgne­botten er ikke i tvil: – Evas nyre har betydd alt for meg.

Helge Søgnebotten, Evas bror, bor i Odda. Han er en av dem som har levd lengst i Norge med en transplantert nyre. Det tror han er takket være at det var nettopp Eva han vikk nyra fra.

– Evas nyre ble en veldig god match for meg. Den fungerer helt fint. Når man skal få inntransplantert en nyre, skjer det enten ved at du får den fra en avdød person, eller fra et familiemedlem. Normalt fungerer nyrer som kommer fra nær famile best, sier Helge til Stangeavisa.

Han er utrolig glad for at han fikk nyren fra storesøster.

– Det har betydd alt for meg – at jeg har fått muligheten til å leve et tilnærmet normalt liv. Alternativet var å stå i domorkø og risikere problemene som kan oppstå ved å få en nyre som kroppen avviser, sier Helge Søgnebotten, og fortsetter:

– De problemene jeg har hatt i ettertid har ikke kommet på grunn av nyra, men som bivirkninger av medi­sinene som jeg må bruke. Når du får en ny nyre, er det flere medisiner som du må ta resten av livet. De vanligste bivirkningene er blant annet benskjørhet og at man raskt legger på seg. Og hudkreft. Det er nærmest ikke spørsmål OM du får hudkreft, men NÅR, sier Helge.

Han er glad transplantasjonen ble gjennomført i vårt land.

– Helsevesenet i Norge har i mange år vært blant de fremste i Europa på organtransplantasjon. Det er en veldig trygghet for oss som trenger denne behandlingen, avslutter Helge Søgnebotten.