• MYE KRIM: Tanken bak bokhylla på venterommet er at folk skal plukke med seg en bok, og gjerne sette en tilbake. Utvalget er bredt, men det er klart mest krimbøker. Foto: Gjermund Trøan

De passet på at ingen så dem. I ly av mørket snek to skikkelser seg inn på venterommet på Stange stasjon, mens de bar noe tungt mellom seg. Nylig ble en bokhylle plassert på Stange stasjon, og noen fylte den med bøker.

– Det er mye krim her! Men også litt barnebøker, skjønnlitteratur og noe engelsk, forklarer de to damene.

De gjør dette med mål om å dele lesegleden med andre, men ønsker selv å være anonyme.

– Vi kaller oss ”Bestemødre for bøker”, sier de to og ler.

Inspirert av busskur og telefonkiosk

Dette var en morsom tanke som ble til alvor i løpet av få dager. Inspirasjonen har de fått fra det innredede busskuret i Hamar og telefonkiosken på Keyserløkka i Oslo, som er stappfull av bøker.

– Det gjør litt vondt å kaste bøker, så vi håper at BaneNor synes det er greit at vi gjør dette, sier de lese­glade damene, og legger til:

– Også må jo vi pensjonist­er ha noe å finne på. Da er det fint å kunne glede andre. De fleste her inne på venterommet sitt­er med nesa i mobil­telefonen. Da mener vi det er mye bedre å lese en god bok.

Håper flere setter inn bøker

På en plakat ved bokhylla står det skrevet ”Ta en bok og la den vandre”, for tanken er at bøkene skal glede så mange som mulig. Man kan sette den tilbake, eller man kan gi den videre på annet vis.

– Det er selvfølgelig greit at andre setter inn nye bøker også. Vi håper flere vil gjøre det, sier ”Beste­mødre for bøker”.

Ved første påfylling ble hyllene stappfulle, men de har fortsatt avsatt mange bøker til bokaksjonen sin. De vil bli plassert inn i hyllene etterhvert – i alle hemmelighet selvfølgelig.