• SERVERTE MINISTEREN: Olivia har bodd fem år på Røne og er i dag kokkelærling. Hun serverte Sylvi Listhaug og alle de andre gjestene en klassisk nigeriansk kyllingrett da de kom til Røne.

Som lanbruksminister var Sylvi Listhaug (FrP) en ivrig pådriver for å legge til rette for «grønn omsorg» og «inn på tunet»-prosjekt­er. Her brukes gårdene som baser for ulike former for omsorgsarbeid i samfunnet.

Nå er Listhaug integrer­ingsminister, og tirsdag denne uka besøkte hun gårdene Røne i Stange og Lekvollhagan i Vallset, som begge har satset tung på gode bo- og opplæringstilbud for enslige mindre­årige flyktninger.

På Røne ble hun tatt imot av driverne Anne Kirsten Stenberg Karseth og Thomas Støa Karseth. De har bygget eget hus på gård­en for inntil fem beboere. Siden 2011 har tre enslige mindreårige flyktningejenter fått vokse opp på gården, og alle har klart seg bra.

– De blir endel av familien vår. Selv om vi bor i to hus på gården, er dør­ene åpne, vi har måltidene sammen og alle genrasjon­er er involvert, forteller Anne Kirsten. Blant annet har flere av jentene vært på sydentur med beste­mødrene i familien.

Kokkelærling

Olivia fra Nigeria, som nå er 20, flyttet for ikke lenge siden ut fra Røne. Nå jobb­er hun som kokkelærling på Gjøvik, tar oppdrag som tolk, hun har tatt førerkort, skaffet seg egen leilighet og er blitt norsk statsborg­er. Hun hadde laget maten som ble servert til minist­eren og alle gjestene, og gikk selv rundt og serverte den nigerianske kyllingrett­en.

Røne gård har samarbeidet tett med barnevernet i Stange om tilbudet til de unge flyktningejentene.

– Fra vår side er vi kjempefornøyd med det som gjøres her. Vi løser utford­ringer sammen, og det er åpenbart bedre for ungdommene å bo i en fosterhjem-liknende situasjon, framfor en institusjon. For samfunnet er dette også en langt rimeligere løsning, sier Per B. Kristensen i Stange barnevern.

Landbruksdirektør i Hedmark, Haavard Elstrand, var med på besøket. Han skryter av det gode integeringsarbeidet Stange har fått til i samarbeid mellom landbruk og kommune.

– Stange er en foregangskommune på dette området, og har vært tidlig ute.  Vi ser på dette som en vinn-vinn-situasjon, at gård­ene kan brukes på denne måten. Det skjer mye spennende på en gård, som mange kan inkluderes i, sier Elstrand.