• IDYLLISK PLASS: Chris Duwe og familien overtok Sagstuen i Vallset for fem år siden. Gården er arena for innspillingen av julekalenderen.
  • PÅ YOUTUBE: Slik ser det ut når ungene går inn på Youtube for å se neste episode av «Julekalender med Chris og Øystein».

Buktaler Chris Duwe og komp­is­en hans – hånddukka Øystein – har gledet norske barn i en årrekke. Radarparet, knyttet til Ungdom i Oppdrag på Grimerud, har reist land og strand rundt med sine show. Fire CD-utgivelser er det også blitt, med et di­stribuert opplag på flere hundre tusen CDer!

Julekalender på nett

Nå er Chris i gang med sitt nyeste prosjekt; en egen julekalender med ferske episoder på Youtube hver dag fra 1. til 24. desember.

– Det er jo en lang tradisjon i Norge med video-julekalendere på fjernsyn og nettet. Det gjorde at jeg fikk lyst til å produsere en egen julekalender, her fra studi­oet vi har bygd i den gamle møkkakjelleren på Sagstuen, sier Chris.

Det var en samtale med noen barn han traff tidligere i høst som fikk ham på sporet på ideen.

– Jeg spurte om barna visste hvorfor vi feirer jul. Det kom mange forslag; at det er fordi vi skal handle i butikkene, fordi vi skal gi hverandre gaver og slikt. Ingen hadde hørt noe om at vi feirer jul fordi Jesus ble født. Det ga meg ideen til å lage en julekalender som forteller noe om julens virkelige budskap. At Gud elsker hver enkelt av oss. At vi er skapt i hans bilde – som gjør at det er en forskjell på oss mennesk­er og en julegris! At Gud selv ble et menneske gjennom Jesus, og at det er hans redningsplan for oss, sier Duwe.

Fem minutter

De første episodene av «Jule­kalender med Chris og Øystein» er allerede distribuert ut på nettet. I skrivende stund er første episode sett av nær 1.700 personer.

Duwe lager de drøye fem minutter lange episodene fortløp­ende gjennom desember – stort sett helt alene. Hver episode inneholder flere elementer som appelerer til barn i alderen tre til ti år. I tillegg til mye tull og tøys når Chris og Øystein og «Ernst» (pappaen til Øystein) snakker med hverandre, er det en bibelfortelling hver dag. En spennende historie om Anna og ponnien hennes «Krokodille» er også en rød tråd i serien. Pluss en daglig trekning blant seerne som får en gave.

– Manuset i forhold til hva som skal skje er stort sett klart, men jeg spiller inn episodene fortløpende. Bredbånddekning­en her på Sagstuen er ikke all verden, men så langt er det gått bra, sier Chris.

Han synes det er fint å kunne levere meningsfullt innhold på en plattform som appellerer til barn.

– Svært mange barn og unge bruker mye tid på Youtube. Det gjør nettstedet til et flott sted å formidle julekalenderen og budskapet om hva julen egentlig hander om, sier Chris.

Slik finner du julekalenderen

Er du nysgjerrig på julekalenderen, kan du gå inn på              www.youtube.no, og søke på for eksempel «julekalender Øystein» eller «Chris Duwe». Så dukker alle episod­ene opp.