Det var på sensommeren i fjor høst at Mina Weensvangen var litt «småfru­strert» over at NRK sommer etter sommer laget Sommeråpent-programmene og «minutt for minutt»-sendingene fra kysten av Norge. «Vi har da mye flott å vise fram her i Innlandet også», tenkte Mina, og start­et like godt en Facebook-side med krav om at NRK måtte komme til Mjøsa. Siden fikk raskt over 2.000 følgere.

NRK tok ideen som et spennende innspill, og denne uka seiler Skibladner sin seiersgang fra sted til sted langs Mjøsa, mens folk står langs land med flagg og plakater.

I går gikk turen fra Kapp, via Hamar, til Atlungstad, der Mjøsas Hvite Svane klappet til kai klokka 14. På land ventet tusener av feststemte stangesokninger, et improvisert storkor, korps, Return og en gjeng med «gitarkamerater». Sammen stemte de i med Return-låta «Change The Attitude», da båten klappet til kai.

– Jeg er så stolt!

På land sto Mina Weensvangen, som bor på Tang­en, jobber som lærer i Romedal og er fra Stange, med klump i halsen.

– Dette er bare helt utrolig. Jeg er så stolt! Jeg håp­et jo at NRK skulle tenne på ideen om Skibladner og Mjøsa minutt for minutt. Men jeg hadde ikke drømt om at det skulle bli så stort som dette, stråler Mina som en sol.

NRK-kjendisene Viggo Valle og Madeleine Cederstørm var begge imponert over Minas engasjement for saken, og Cederstrøm tillegger henne hele æren for at prosjektet ble en realitet.

Superglad Bryhni

En annen som smilte fra øre til øre i går, var romedølen Eli Bryhni. Hun er fungerende leder for Hamarregionen Utvikling.

– Dette er utrolig god reklame for hele Innland­et. Jeg tror dette vil friste enda flere til å flytte hit. Og dette gjør noe med stoltheten til oss som bor her. I tillegg tror jeg prosjektet fungerer som en brobygger mellom oss som bor rundt Mjsøa. Vi framstår mer som en enhet, sier Bryhni.

Return

Return hadde en sentral rolle da Skibladner ble ønsket velkommen til Stange i går formiddag. Det improviserte storkorpset, stor­koret og en gjeng på 18 glade gitarister (som ble et godt stykke unna norgesrekorden man forsøkte på), hjalp bandet å gjennomføre låta «Change The Attitude». Også ordfører Nils Røhne og operasanger Bernt Ola Volungholen var rockesangere denne dagen, og «gunna på» med gitarer, rustne stemmer og pilotbriller fra scena.