– Etter utredninger, folkemøter og ringerunder til innbyggerne, er det soleklart at det ikke blir kommunesammenslåing mellom Stange, Hamar, Ringsaker og Løten. Så går Arbeiderpartiet, på sitt gruppemøte mandag kveld, for å ha en ny innbyggerundersøkelse der man spør om sammenslåing av Hamar og Stange. Så kort tid før utredningen skal være ferdig, 1. juli, så sier ordfører Nils A. Røhne at det da ikke en gang er tid til folkeavstemning. Det går ikke an å sette demokratiet til side på denne måten, tordner Aasa Gjestvang i Stange Senterparti.

Fylkeslederen lurer på hva folk nå skal tro. For Arbeiderpartiet gikk inn for å ha en telefonundersøkelse til mellom 1.000 og 1.500 stangesokninger om hva de mener. Og forslaget skal opp i formannskapet i morgen – onsdag 11. mai.

Må ha folkeavstemming 

– Nå vil Arbeiderpartiet lene seg på Høyre og Fremskrittspartiet og få flertall for at et innbyggerinitiativ skal gjennomføres. Bare Bygdelista og Senterpartiet kjemper for Stange kommune! Jeg mener at det ikke går an å fatte et vedtak om kommunesammenslåing mellom Hamar og Stange uten en folkeavstemning først, sier Gjestvang.

Senterpartirepresentanten er redd for at et flertall i formannskapet gjør at to kommuner slås sammen etter et utspekulert politisk spill.

– Jeg er bekymret for demokratiet! Hvorfor har ikke en sammenslåing mellom Hamar og Stange vært med i utredninga? Det har hele tiden vært umulig å vite hva Arbeiderpartiet mener om kommunesammenslåing, og alternativet Hamar-Stange har ikke vært oppe på politisk dagsorden. Dette kom som lyn fra klar himmel! Så lettvint går det ikke an å gjøre det, sier en sint Stange-patriot.

Negativ spiral

Politikeren fra Sp er lei seg fordi hun flere ganger har hørt at det ikke skjer noe i Stange.

– Nei, fordi det ikke er noe politisk kraft i Arbeiderpartiet! Vi i opposisjonspartiene legger fram våre forslag om næringsutvikling og tomteutvikling, men vi kommer jo ingen vei fordi vi blir nedstemt, sier Aasa.

Gjestvang innrømmer hun er misunnelig på hva Ringsaker har fått til.

– De har ikke større muligheter der enn her i Stange. Der har man villet noe med kommunen sin og  fått til en kraft som gjør godt. Vi har ikke denne viljen til å gjøre grep. Så da sier jo folk: ”Det skjer ingen ting i Stange, så da kan vi likegodt slå oss sammen”. Det skjer en negativ spiral, og det er fortvilende å se på!

For fylkeslederen i Senterpartiet mener det er enorme muligheter også i Stange kommune.

– Vi må bare si tydelig: ”Vi vil ikke slå oss sammen med Hamar!” Det er oppe og avgjort i Ringsaker. Hvorfor er vi så forskjellige, selv om vi er så nære. Det er helt utrolig. Det er til og med samme parti som styrer i begge kommunene, sier Gjestvang og rister lett på hodet.

Fortvila

Aasa Gjestvang er fortvila over at innbyggerne i Stange ikke har fått tydelige signaler for hva Arbeiderpartiet har ment om kommunesammenslåing.

– Helt fra valgkampen har Ap bevisst ikke sagt hva de mener og gått til valg på å ikke mene noe om saka. Arbeiderpartiet havnet i ”krig” med meg og sa det var en ”skitten valgkamp” og at ”AP stemmer nei!” Da trur jeg jo på dem, og det gjorde vel innbyggerne også. Folk var veldig opptatt av å beholde kommunen sin, og vi i Senterpartiet fikk 20 prosent oppslutning, noe som var en kraftig vekst. Mye fordi vi var så krystallklare i vårt nei til kommunesammenslåing. Mens Arbeiderpartiet, vårt største parti, ville vri seg unna. Og nå er de plutselig ikke imot kommunesammenslåing likevel!

Gjestvang er fortvila over Arbeiderpartiet sin håndtering.

– Jeg er sikker på at Nils A. Røhne ikke hadde vært ordfører dersom Arbeiderpartiet hadde vært ærlige og sagt de var for en kommunesammenslåing! Dette her er et skikkelig råttent spill. De driver med lurestrategi og jeg skjønner ikke at de tør, tordner Gjestvang.

Fylkespolitikeren håper heller at Arbeiderpartiet i Stange nå ser at regionen utfyller hverandre og at hele Stange kommune er en indrefilet, ikke bare Ottestad.

– Det er jo korte avstander uansett. Vi kan ikke skille ut deler av kommunen. Kan man ikke se at hele kommunen ligger sentralt, da blir Norge et umuligland. Situasjonen nå gjør at jeg er lei meg på Stanges vegne, sier Aasa Gjestvang.

Røhne: – Tatt ut av sammenhengen!

Ordfører Nils A. Røhne reagerer sterkt på angrepet fra Aasa Gjestvang.

– At jeg ble sitert i HA på at det ikke var tid til folkeavstemning, kun en innbyggerundersøkelse, er tatt ut av sammenheng­en. Jeg mener at det i dette tilfellet, om det å få luftet meninger om alternativet Hamar og Stange, ikke er tid til en folke­avstemning. Men jeg er klar på at det, ett­er at vi har fått mer kunnskap om folks mening, skal gjøres en utredning, så skal det deretter gjennomføres en folkeavstemning, sier Røhne.

Ordføreren mener Aasa Gjestvang sitt utstpill i Stangeavisa er helt feil.

– Jeg mener jo helt det motsatte av det Gjestvang anklager meg for. Jeg er for at befolkningen skal få komme med sine meninger!