• ODVAR: Odvar Nordlis bisettelse fant sted i Tangen kirke i formiddag.
  • PREST: Nina Th. Bredsdorff, presten på tangen, forrettet i begravelsen. Foto: Christian E. Bergheim, HA

Det var klokka 13 i formiddag at bisettelsen til Odvar Nordli (3. november 1927 – 9. januar 2018) fant sted. En nær fullsatt Tangen kirke fikk tatt et godt og verdi farvel med Odvar. I kirkerommet satt både Odvars nære familie, naboer, venner, politiker-kollegaer fra arbeiderbevegelsen og det øvrige politiske landskapet, samt kong Harald og statsminister Erna Solberg.

I Guds hender

Tangen-prest Nina Th. Bredsdorff var forrettende prest. Hun kjente Odvar personlig, og besøkte ham på sykehjemmet så sent som dagen før han døde.

– Vi er samlet her i dag for å overlate Odvar i Guds hender. Odvar snakket om det å «vandre over heiene». Nå har han gjort det, og er sammen igjen med sin kjære Marit og barnebarnet Stian, sa Bredsdorff.

Hun trakk fram flere gode sider ved Odvars lange liv.

– Han elsket skogen, og ville aller helst blitt forstmann. Og så var han uendelig glad i familien. Uansett hvor han var på reise, ringte han alltid hjem på kvelden for å si god natt til barna sine. Og var han forhindret fra å gjøre dette, fordi han var på TV i politiske debatter eller annet, hadde han et hemmelig tegn som bare han og familien kjente, som han viste mens han var på skjermen – som en hilsen til barna sine der hjemme, sa Bredsdorff.

Statsministeren

Erna Solberg hyllet i sitt minneord Odvar Nordli som en av etterkrigstidens største politikere. En mann som, gjennom sin politikk, bygget velferdsstaten stein på stein. En arv vi har stor glede av i dag.

– Bød på seg selv

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre trakk fram statsmannen Odvar Nordli, og sin personlige relasjons til Nordli.

– Noen av reformene Arbeiderpartiet er mest stolt av, og fortsatt slår ring om i dag, kom med han: Arbeidsmiljøloven, sykelønnsordningen og loven om selvbestemt abort. For ikke å glemme milepælene for Norge som havnasjon: Gjennomslaget i havretten for kyststatenes rett til 200 mils økonomisk sone, sa Støre, og fortsatte:

– Odvar fikk gleden av en lang og god alderdom. Og vi fikk gleden av ham, helt til det siste. Han bød på seg selv. Den lune humoren og de kloke betraktningene, er noe vi vil savne. Vi var flere som ble tatt imot til den hverdagslige samtalen hjemme i stua hans. Møte med refleksjonene, mellom drømmen og hverdagen. Den lavmælte klokskapen.

Bernt Ola og Merethe

Det var mange og gode musikalske innslag i begravelsen. Sigmund Groven på munnspill og Kåre Nordstoga på orgel innledet bisettelsen med vakre «Reodors ballade». Merethe Trøan sang solo på sangen «Det lysner i skogen». Bernt Ola Volungholen avsluttet bisettelsen med «O helga natt».

– Det var en stor ære for meg å bli invitert til å synge i Odvars bisettelse. Jeg synes bisettelsen ble en nær og god bisettelse, en verdig måte å ta farvel me’n Odvar, sier Bernt Ola Volungholen til Stangeavisa.