Vi fikk møte to par nybakte foreldre som kom innom Stange helsestasjon til et treff med leder av helsestasjonen og jordmor, og med Stangeavisa som flue på veggen.

– Jeg følte meg usikker før jordmora kom. Etterpå følte jeg at dette går jo fint, sier Iselin Moskvil, en av de første som fikk erfaring med nyordningen etter at hun fødte Åse som nå er tre måneder gammel. Far Odd Henry Lindtner opplevde at jordmorbesøket var for å gi mor trygghet.

Laget en 

spørsmålsliste

– Jeg er utrolig fan av jordmødre, generelt, det kan du sitere meg på, ler Odd Henry.

– Vi fikk spørre om alt mulig rart som for eksempel er fargen på avføringa slik den skal, og stemmer dette og dette, sier Nikolas Stensli.

– Ja, det var så mye vi lurte på at vi hadde laget en spørsmålsliste med masse småting, forteller Nora Karlsen. Hun og Nikolas har 10 dager gamle Ingvild, og de er blant de ferskeste som har opplevd det positive med å få hjemmebesøk av jordmor.

Jordmor Mai-Lill Slaatsveen understreker at målet er å komme hjem til de nybakte foreldrene innen to dager etter at mor og barn er kommet hjem.

Hva er viktig 

for foreldrene

– Vi skal ta det som er viktig for dem når de kommer hjem, understreker Mai-Lill.

– Målet vårt er å være der for foreldrene og gjøre det de trenger akkurat der og da og bruke god tid på å snakke med dem og la dem stille spørsmål, legger hun til. Sammen med jordmødrene Bodil Brenne og Unn-Therese Marken er de tre jordmorteamet ved helsestasjonen. Mai-Lill ser det svært positivt at de er tre som kan jobbe sammen, dele på oppgavene og også at de kan diskutere situasjoner og spørsmål som oppstår. Jordmødrene følger hver sine mødre og deres familier gjennom graviditet og følger opp sine med hjemmebesøk etter fødselen.

– Det er fantastisk at dere kan komme til oss. Det hadde ikke vært så enkelt å komme seg hit til helsestasjonen etter to dager hjemme, sier Iselin Moskvil, som synes det var godt at jordmor tok seg god tid og at hun ikke dro før de var ferdige.

De vordende mødre får et kort med telefonnummer slik at de kan sende en melding til jordmor når de reiser hjem fra fødeavdelingen. Da ringer jordmor for å avtale et besøk første eller andre dagen de er hjemme.

– Vi er så stolte av den tjenesten vi kan tilby de som nettopp har fått barn, sier leder av Stange helsestasjon, Anne Marie Stenberg.

Stenberg forteller at hjemmebesøk av jordmor til alle er en anbefaling i nasjonal retningslinje i barselomsorgen. Dette har Stange kommune prioritert og opprettet en prosketstilling for å kunne gi dette tilbudet. 

Kort tid på

barselavdelingen

Hjemmebesøk er spesielt viktig etter at liggetiden ved barselavdelingene er 2–3 dager. I enkelte av de store byene kan liggetiden være nede i seks timer.

Juleaften og nyttårsaften og i romjula vil jordmor være tilgjengelig på helsestasjon, slik at de som trenger råd kan få det.