• 30 GJESTER: Det er plass til 30 gjester på Meieriet. Blir det flere flyttes arrangementet.

– I fjor kom tankene på å arrangere en julefeiring for enslige eller ensomme innbyggere her i Stange. Akkurat slik som de har gjort det på Gregers i Hamar de siste fem årene, og som er blitt så populært. Jeg snakket med Anne Thingstad Eriksen og fikk oppskriften de har brukt i Hamar, og så snakket jeg med min familie om dette var noe jeg skulle jobbe videre med, innleder daglig leder ved Stangehjelpa aktivitetshus, Hege Kvisgaard.

Etter å ha fått klarsignal hjemme, luftet hun ideen med både Stange kommune og Stange Sentrumsforening.

– Jeg jobber her på huset og ser et tydelig behov for et slikt arrangement 24. desember. Mange bor alene og er ensomme. Flere av disse har ikke noen å reise til julekvelden, sier Kvisgaard.

Nå ønsker Hege å arrangere en julekveld på Meieriet, der gjestene får mat og drikke, det blir gang rundt juletreet, besøk av nissen som deler ut pakker og ulik underholdning.

– Vi vil lage en sosial og hyggelig kveld!

Applaus for ideen

– Da Hege luftet ideen på et møte i Stange Sentrumsforening ble hun applaudert. Mange sa umiddelbart at de ville være med og støtte opp om arrangementet på ulike måter, sier Even Engen.

Også Stange kommune, ved ordføreren, sa ja umiddelbart.

– I Stange er det over 20.000 innbyggere, så det er klart det er noen ensomme. Da Hege ringte og presenterte denne gode ideen, sa jeg umiddelbart at dette gjør vi. Vi skal bidra økonomisk til arrangementet, informerer Nils A. Rhøne.

Ordføreren har også sagt at han kommer til åpningen av arrangementet og blir med og spiser med alle gjestene.

– Tanken er at vi skal ha arrangementet fra klokken 15.00 til 20.00 på kvelden, opplyser Kvisgaard.

Kønnband

Kultursjef Solbjørg Tveiten er også involvert i prosjektet og har ansvar for den kulturelle biten. Hun jobber nå for å få på plass underholdning til julekvelden.

– Even Engen mente at arrangementet skulle være et Kønnband-arrangement, og fikk med kultursjefen på det, sier Kvisgaard.

– Jeg tenker først og fremst å få med noen kulturskoleelever til å opptre. Men det kan jo hende vi vil leie inn noen også for å spille og synge gjennom kvelden. Meningen er i alle fall at vi skal få litt god underholdning som også involverer gjestene. Her tenker jeg på allsang og gang rundt juletreet, sier Tveiten.

Fullstendig avhengig av hjelp

– Så oppfordrer vi folk til å komme med julegaver vi kan dele ut. Kanskje kan barn og voksen sammen lage noe og gi en julegave, sier den daglige leder ved Stangehjelpa aktivitetshus.

Arrangørene håper også noen har lyst til å bake kaker til julekvelden.

– Vi er fullstendig avhengig av hjelp, for arrangementet skal være gratis. Jeg håper at lag, foreninger eller enkeltindivider nå melder seg, og sier at de har lyst til å hjelpe. Vi trenger hjelp både før arrangementet og under arrangementet. Alt fra å dekke på bord, servere mat og rydde etter festen, til å være julenisse. Eller til å kjøre gjester til festen og hjem igjen, sier Kvisgaard.

Man håper nå at et lokalt cateringselskap kan lage maten, og så har Ringnes sagt ja til å sponse drikke.

– Vi skal servere ribbe og pølse, men også i alle fall kalkun. For her kan det jo komme mennesker fra ulike steder, med ulike mattradisjoner, sier Kvisgaard.

Plass til 30 gjester

– Dette er første året vi arrangerer en slik julefeiring, så vi aner jo ikke hvor populært det blir. Her på huset har vi plass til 30 gjester. Vi kommer til å ha påmelding, men dersom det blir langt flere enn 30 må vi finne et annet sted å ha arrangementet, sier Kvisgaard, som understreker at arrangementet er for unger, voksne og eldre.

Et sted kan være Tingvold eller kantina på rådhuset.

– Dette får vi se an etter hvert. Nå er vi mest ute etter frivillige som har lyst til å bidra for å lage en fin og minnerik julekveld for mennesker som vanligvis ikke har det så bra på en slik høytidsdag. Så har du lyst til å bidra som frivillig er det bare å ringe til meg på telefonnummer: 958 38 605, sier Hege Kvisgaard.