– Vi har til og med kunder som kjører katten sin hit fra Oslo, forteller Vibeke Gudbrandsen.

Hun er reservematmor når katte­eiere reiser på ferie, og samtidig unner kjæledyret et ”hotellopphold”.

Et katteparadis

– Her er burene fire gang­er som høye som kravene til Mattilsynet, så det er god plass. Men jeg tror også at vi har truffet godt med luftegården, sier Jan Gudbrandsen.

Luftegården åpner for at kattene kan gå ganske fritt rundt, klatre litt og sosialisere seg med andre katter. Det høster driverne av Lerud Kattepensjonat mye skryt for.

– På et kattepensjonat er det gjerne bare et bur til hver katt. Dette her er et katteparadis! Litt som en sommerleir kan du si, smil­er Erlend Pilø fra

Hamar. Han har hatt katten sin innom tidligere, men var denne gangen med som veiviser for Maren Solli Torp fra Ottestad og hennes to katter.

– Dette er superbra. Bra at kattene får frisk luft også Det er virker som det er et godt system her, sier Maren.

– Man føler i alle fall at dyrene er i gode hender og har det bra, sier Erlend.

– Vi gjør ting på katt­ens premisser her. For eksempel har vi en litt skeptisk perser her nå. Han får ta det i sitt eget tempo, så kommer han når trygghets­følelsen er der, forteller Jan.

Venteliste

”Katteparadiset” har tydeligvis allerede fått et godt rykte. Ikke bare ble alle de 18 plassene revet raskt bort. Vibeke og Jan har nå venteliste, og bestillinger er allerede kommet inn for julefeiren, samt vinterferien og sommerferien neste år.

– Flere av de som ikke fikk plass denne sommer­en, har booket seg inn for neste sommer i frykt for å være sent ute en gang til, forteller Jan.

Selv får de ikke ferie før i september. Noe som allerede har bydd på ”problem­er” for kunder.

– Det var faktisk noen som hadde bestilt seg ferie på samme tid som oss. Det endte opp med at de flytta ferien, slik at katten kan bo her, sier Vibeke og ler.

Underholdning

Lerud Kattepensjonat har blitt kjempepopulært på rekordtid. Dyrene har kjempeutsikt fra lufte­gården, og nok av leker. Og mat får de i massevis.

– De spiser gjerne andre katters mat for å spare sin egen, og gjør gjerne fra seg i andres kasse, gliser Vibeke.

Det er jo litt typisk katt. Det er også nysgjerrig­heten.

– Det var litt av et show her nylig. Åtte katter satt på rekke og stirret på noen traner ute på jordet. Det var et morsomt syn, for­teller Jan.

Kattene er også underholdning for pensjonat­vertene.

– Vi er her hele tiden vi, så ser ikke så mye på TV. Når venner kommer på besøk, så ser de etter oss her først, ler Vibeke.

Kattevelferd

– Ja, vi er nok over middels interessert i katter, humrer Jan Gudbrandsen.

Ideen om å åpne et ferie­sted for katter dukket opp da de grublet over hva det gamle hønsehuset på småbruket kunne brukes til.

– Vi har katter selv også, og kattevelferd er viktig for oss. Katter skal ha det så bra som mulig når eierne reiser fra dem, forteller Jan.

Med god hjelp og veiledning fra Hamarregionen Utvikling og Stange kommune, kunne planene bli en realitet. Sistnevnte gikk også nylig inn i prosjektet med 50.000 kroner i næringsstøtte.

Det lille ”hotellet” er god business, men det driv­es i tillegg til vanlig jobb for begge to. For om det skal bli et levebrød, så må nok en utvidelse til. Men selv om de fortsatt har 100 kvadratmeter med ledig bygningsmasse, så er flere overnattingsplasser for firbeinte lite aktuelt på nåværende tidspunkt.

– Vi må ha større belegg gjennom hele året før vi føler at vi kan utvide, sier Vibeke og avslutter:

– Det er artig å skape noe og se viktigheten av det. Og det å få høre alle de utrolig fine tilbake­meldingene gir oss grunn nok til å drive videre, sier Vibeke Gudbrandsen.

– Vi gjør ikke dette for først og fremst å tjene penger, men for at kattene skal ha det bra, sier Jan Gudbrandsen.