• LUNT OG KOSELIG: Inne i den lille hytta er det en intim og romantisk atmosfære. Selv om det er få kvadratmeter med gulvflate, gjør lyset og utsikten at det føles luftig og godt å være inne.

– Vi falt pladask for denne hytta og kjøpte den for et år siden nærmest på imuls, forteller Heidi Strand Tvinnereim.

Falt for utsikten

Heidi vokste opp på Ilseng og bor nå på Kolbotn. For tre år siden kjøpte hun ny hytte i Mjøslia på Strandlykkja, sammen med mannen Tormod Tvinner­eim og svogeren Håvard Tvinnereim. Men det som først var ment å være en ren familiehytte, utviklet seg raskt til business og firmaet Villa Heidi AS.

– Vi kom over hytta i Mjøslia i 2015. Da vi fikk se den fantastiske utsikten over Mjøsa, var det gjort, forteller Heidi Strand Tvinnereim.

Etter en tid skulle de bygge et liten redskapsbod på tomta, og kom på ideen at de kunne leie ut hytta for å tjene noen kroner for å finansiere boden.

– Vi la hytta ut for leie på nettstedene «Airbnb» og «Tripadvis­er». Det tok ikke lang tid før gjest­ene begynte å komme. De siste par årene har vi hatt gjest­er fra hele verden, blant annet Saudi Arabia, Emirat­ene, Kina, USA, Tyskland, Østerrike, Sør Amer­ika, Afrika og en rekke andre land. Akkurat nå er det en familie fra India som leier «Villa Heidi», som vi kaller stedet, sier Heidi.

Nå er hytta mer og mindre leid ut hele tiden.

– I snitt er gjestene hos oss i fem døgn. Jeg tror det er flere grunner til at den er blitt så populær å feriere i. Omgivelsene er vakre, med natur og fantastisk utsikt over Mjøsa. Og nærheten til Gardermoen gjør at mange bruker den som base for Norges-ferien sin, mens de er i landet. Her kan de bo mens de drar på dagsturer til Jotunheimen, klatreparken på Helgøya, rafting i Sjoa eller opplevelser hovedstaden, sier Heidi.

Impulskjøp

Nå tar de tre hyttedriverne prosjektet og firmaet et stort skritt videre. Eller kanskje mer korrekt; et bitte lite skritt – nærmere bestemt 19,7 kvadrat­meter.

Forrige uke kom nemlig ei helt ny hytte på plass på tomta i Mjøslia; det romantiske og intime krypinnet «Konglehytta».

Og makan til hytta har du trolig aldri sett før, for dette er den første av sitt slag i Norge.

– Vi var innom Hyttemessa på Hellerudsletta i fjor, og kom over denne hytta hos en utstiller fra Estland. Vi falt pladask for den sjarmerende hytta, og kjøpte utstillingsmodellen der og da. Det gikk litt fort i svingene, for messa var ferdig dagen etter og hytta måtte vekk. Så vi fikk tak i en lastebil som kunne frakte den til Ilseng, der vi fikk plassert den midlertidig i en hage, forteller Heidi.

Konglehytta

I sommer ble fundamentet bygd, sammen med oppkobling av strøm og vann. Forrige uke ble hytta løftet på plass av en mobilkran. Med sin karakteristiske arki­tektur, skiller den seg ut i landskapet.

– Det er jo veldig «in» i tiden med små kompakthus, tretopphytter og liknende. Konglehytta er konstruert på en veldig smart måte, slik at man har alt man trenger på en komfortabel måte på et svært lite areal. Her er det sengeplass til to, koselig stue og en smart kjøkkenløsning. Og ordentlig bad, med fullskala dusj, vannklosett og vask. I tillegg får beboerne en flott utsikt og nydelig natur, sier Heidi Strand Tvinnereim.

Hytta bygges ferdig i Estland og fraktes hel på lastebil til Norge. Prislapp­en er hyggelige 350.000 kroner, pluss tomt og grunnarbeider.

Arkitekturen er unik, med bueformet tak og skikke­lig kongleform. Vegg­ene er isolerte etter norsk standard. Panelet er fliser lagt tett i tett.

– Dette er en byggemåte som var vanlig i Norden for rundt 1.000 år siden, men som ikke er i bruk lenger. Slik sett er det en gammel teknikk som tas i bruk på nytt, sier Strand Tvinnereim.

Kan bli mer

I tillegg til at hun og mannen nå skal bruke og leie ut Konglehytta i Mjøslia, har de også startet agentur for salg av hyttene og liknende badsstuer i Norge. Det som altså først var en hobby, er i ferd med å bli en solid arbeidsplass. Også i forhold til utleie av hytter.

– Det er jo fryktelig art­ig å holde på med dette. Og så stor interessen er, vurderer vi å bygge flere hytt­er i Mjøslia for utleie. Men det får vi ta stilling til etter hvert, avslutter Heidi.

Offisiell åpning til helga

Førstkommende lørdag klokka 14 blir det offisiell åpning av Konglehytta i Mjøslia. Da kommer ordfører Nils A. Røhne for å klippe snora, og representanter fra fabrikken i Estland og den estlandske ambassaden vil være tilstede.

– Alle som har lyst til å komme for å titte er velkommen til åpningen. Vi holder åpent hus og byr på sveler lørdag fra 14 til 17 og søndag fra 11 til 17, sier Heidi Strand Tvinnereim.