• POPULÆR: Kasperpus ble svært populær på Stange helse og omsorgssenter. Her med matmor Aina Stormo. Foto: Gjermund Trøan

Selv om Kasper ikke er like kjent som storbror Jesp­er, så var det ingenting å si på ettåringens populariet da han nå på tirsdag besøkte Stange helse og omsorgssenters dag­aktivitetstilsbud for person­er med demens eller kognitiv svikt. De to kattene har erobret verden gjenn­om bloggen «Jesperpus».

Brukerne av dagaktivi­tetstilbudet gledet seg stort til besøket. Kjærligheten til katter var de enstemmige om. Det var også tyde­lig at Kasper er blitt vant med oppmerksom­heten. Han lå hele tiden helt rolig i kurven sin, mens han ble sendt rundt på kose­runden.

Stort savn

På runden stoppet kurven en stund hos Åge Johansen. Det var et ekstra kjært møte. Åge og kona Sinna Johansen mistet nylig sin egen katt etter 18 års selskap. Det var dette som var bakgrunnen for at der­es datt­er Anita Johansen deltok i Agria Dyreforsikring sin konkurranse, der premien var et besøk fra en av de to kjendiskattene.

Viktig

Det var en premie som gled­et stort, for nærhet til dyr er bra.

– Det er viktig å opprettholde funksjoner, sier Kristin Maagaard ved dagaktivitetstilbudet.

– Dette er en møteplass for de med demens eller kognitiv svikt. De er ofte ensomme, og kan fort glemme å spise, forteller Maagaard.

Et slikt dagtilbud finn­es også på bo- og service­senterne i Ottestad og Vallset. Her får brukerne meningsfulle og nytt­ige aktiviteter, fokus på ressurs­er, interesser og aktiviteter de mestrer og har glede av.

Avlastning

Åge Johansen har vært fast bruk­er i fire år, og trives.

– Det er bra for han å få møte andre folk, sier hans datter, Anita Johansen.

Men det er også bra for Åges kone, Sinna, som på denne måten får avlastning.

– Det er viktig! Det gir meg muligheter til å komme meg ut litt, uten å tenke på at han sitter alene, sier Sinna Johansen.