• BETYDDE MYE: – Det er ikke mange i norsk offentlighet som har betydd så mye for meg, som Per Fugelli, sier Dag Arne Syverinsen. Har fra 1. mai-feiringen på Tangen i fjor.

Det er ordfører Nils Røhne som sier dette i en kommentar til at Per Fugelli, hele Norges «fastlege», gikk bort onsdag morgen etter mange år med kreft. Han ble 73 år gammel.

Per Fugelli var lege og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo, men var mest kjent som en aktiv og sterk samfunnsdebattant. Han talte ofte de svakestes sak. Med sterk stemme og store bokstaver.

I Stange to ganger

Her i Stange var det også mange som fikk et nært kjennskap Fugelli. I januar 2008 inviterte Stange kommune Fugelli til rådhuset for å bruke en hel dag sammen med med blant annet helsefagarbeidere, kommuneansatte, politikere og frivillige i organisasjonslivet for å snakke om hva som skaper god folkehelse og «kilder til liv og helse i samfunnet».

Hovedtaler på Tangen

I fjor var Per Fugelli hovedtaler på Tangen samfunnshus 1. mai. Aldri har så mange tilhørere presset seg innenfor dørene på samfunnshuset for å høre noen prate. Flere hundre ble stående utenfor og lytte til Fugelli gjennom improviserte høyttalere.

Budskapene hans på Tangen, som ble en av hans siste offisielle opptredener, var klart og tydelig:

«Forakt og kynisme gjør at velferdsstaten vår står på spill». «Folk som kommer til vårt land må få være seg selv, og vi må behandle dem med folkeskikk og ønske dem velkommen. Si at vi stoler på dem». Og «vær et ettall på jorden, og bry deg om flokken din! Det er viktig å være glad i noen, noen som bryr seg om deg», var noe av det Fugelli formidlet fra talerstolen på Tangen.

Viktig debattant

Ordfører Nils Røhne var selv tilstede da Fugelli talte på Tangen for snart halvannet år siden. Han har fulgt med på sosialmedisineres utspill gjennom mange år.

– Fugelli har stått fram som en av de viktigste debattantene i det offentlige rom de siste tiårene. Han var en mann som gikk inn i mange slags diskusjoner, også der det var konflikter. Og det er ikke noen tvil om at Fugelli tildels var omstridt. Men han ble etter hvert en mann veldig mange lyttet til. For meg har han helt klart vært en stor inspirasjon, sier Røhne.

Ordføreren mener Fugelli var en opplevelse for alle som var med på folkehelseseminaret Stange kommune arrangerte i 2008.

– Og det var helt utrolig å høre ham på Tangen 1. mai i fjor. Ikke minst budskapet om at det viktigste for menneskers helse, er menneskene selv. Vi trenger å være med i sosiale sammenhenger, høre med i en flokk. Og at vi er avhengige av å ha det godt med de nærmeste rundt oss. De fleste av disse tingene vet vi, men Fugelli var flink til å formulere dette, sier Røhne.

Han tror det er mange som kommer til å savne Per Fugellis stemme i det offentlige rom, nå som han er gått bort.

- Betydde mye for meg

Dag Arne Syverinsen, som fram til i fjor var leder for 1. mai-komiteen på Tangen og sørget for at professoren kom til bygda, mener også Fugelli var unik.

– Det er ikke mange i norsk offentlighet som har betydd så mye for meg, som Per Fugelli. Han var uredd for å gå på tvers, hadde vilje til å tenke selv og en ærlig trang til å si i fra at «... han har jo ingen klær på».  Det er ikke rart at mange elsket å hate denne mannen, som så til de grader definerte sin egen rolle i det store ordskiftet, uttaler Dag Arne Syverinsen til Stangeavisa og legger til:

– Det merkelige er at det var jo helst «sine egne» Fugelli ristet i jakkeslaget, når vi ble for autoritetstro og førte samfunnsdebatt med fagprofesjonenes slørete selvforherligende retorikk.

Syverinsen fortsetter:

– I et ordskifte, der mange ikke bare lærte seg å snakke slik som Jens – men til og med kastet på hodet slik som Stoltenberg, lærte den vestenfjeldske professoren meg at samfunnsdebatt ikke kan drives av papegøyer som gjentar hva som tidligere er sagt mot en kjeks-bit i fortjeneste. Per Fugelli lærte meg at det største av alt er menneskeverd, det var derfor han så ofte rådet oss til «å gi litt mere faen». I en virkelighet der alle skal prestere maksimalt, være best i alt og fremfor alt så flinke som mulig – i en slik virkelighet har menneskeverdet trange kår, mener Dag Arne Syverinsen.