• SKAL SYNES FRA E6: Skulpturen vil trolig bli plassert ved Uthuskrysset, godt synlig fra E6.
  • LANDEMERKE: Det blir trolig ved Uthuskrysset at skulpturen «seeding» blir reist.

Linda Bakke er en av Stang­es mest kjente kunstnere. Ikke minst vekker storelgen hennes langs riksveg 3 i Stor-Elvdal kommune begeistring. I vinter var det knapt en TV-stasjon eller internasjonal avis på kloden som ikke omtalte «elgkrigen» mellom Norge og Canada, der det sto om hvem som kunne skryte på seg å ha verdens største skulptur av elg.

Verdens største

Nå følger Stange kommune etter på «verdens største»-bølgen. Om alt klaffer vil Linda Bakkes nye skulptur, «seeding», bli reist langs E6 ved Uthuskrysset i løpet av det kommende året. Det er Bakke som har lansert ideen om kunstverket, som blir 11,5 meter høy, 2,5 meter bred og utformet i høypolert stål – samme materiale som storelgen er laget av, slik at folk og landskap vil speile seg i den. Utformingen er inspirert av spirer og sædceller; to viktige bærebjelk­er i landbrukskommunen Stange.

Flere bedrifter i Stange har nå tatt initiativet til et spleiselag med kommunen for å få realisert kunstverk­et – fortrinnsvis med en plassering ved Uthuskryss­et. Tilsammen legger de 168.000 kroner i potten. I formannskapet i går skulle politikerne ta stilling til om Stange kommune vil dekke de resterende 782.000 kron­ene som må til for å få kunstverket reist. Og der ble det nærmest stående applaus.

Aasa Gjestvang (Sp) slår an tonen:

– Jeg har mange ganger tenkt at vi har flere fantastiske og unike kunstnere i Stange, som ikke synes godt nok. Kunstnere som tildels er mer kjent i utlandet, enn her hjemme. Linda Bakke er en av dem. Ei fantastisk dame og en veldig flink kunstner. Selv om dette prosjektet er kostbart og kommer litt fra sidelinja, synes jeg vi må gjøre dette. Vi snakker om et utrolig bra kunstverk, som vil sette Stange på kartet, sier Aasa Gjestvang.

– Helt enig, fortsetter Bjarne H. Christiansen fra Ap, og utdyper:

– Vi har to kunstnere, Linda Bakke og Knut Wold, som jobber i store formater. Nå har vi en unik mulighet til å få på plass et kunstverk som vil bli et landemerke og en identitetsskaper. Et kunstverk vi kan vise til forbi­passerende og besøkende, som vil bidra til å gjøre oss stolte av kommunen vi bor i. Dette er et kunstverk som er som sugd ut av stangejorda, som representerer hvem vi er på en veldig god måte, sier Christiansen.

Erik Ringnes (V) er ikke mindre opprømt. – Jeg lot meg begeistre veldig av dette kunstverket. Jeg synes det er fryktelig fint! Det er med og jobbe fram identiteten vår; hva Stange skal forbindes med. Skulpturen sier noe om hva Stange er og det spesielle miljøet her, basert på landbruk, kunnskap og gener. Og så er det veldig positivt at vi får til dette gjennom et samarbeid mellom det offentlige og private, selv om jeg gjerne skulle sett at den private andelen i prosjektet var større, sier Ringnes.

FrP-ja

Også Fremskrittspartiet i Stange, som normalt er relativt lunkne til å bruke penger på offentlig utsmykning, gir tommelen opp for gigant-sædcellen/spiren. FrP har ingen plass i formannskap­et, men partiets Jan Olav Nybruket fulgte debatten fra sidelinjen.

– Vi støtter bevilgningen til denne skulpturen. Den vil bli en skikkelig god markedsføring av kommunen vår. En fantastisk skulptur, sier Nybruket til Stangeavisa.

Saken skal vedtas endelig i neste kommunestyremøte, men ut fra debatten i formannskapet er det ingen tvil om at også kommunestyret kommer til å gi grønt lyst for kunstsatsingen.

Festbrems?

En liten «festbrems» i prosjektet kan bli det faktum at Vegvesenet ennå ikke har tatt stilling til om det er OK å sette opp skulpturen langs E6. Denne søknaden vil Stange kommune sende avgårde etter at vedtaket er fattet endelig i kommunestyret.