• FIKK PRØVE: Ida Lindtveit, leder av KrFU, fikk prøvekjøre traktoren til Gjermund Ruud Skjeseth. Foto: Cato Fagermoen, Felleskjøpet
  • JORD: Ida Lindtveit finner jord mye mer interessant etter å ha besøkt Gjermund Ruud SKjeseth. Foto: Cato Fagermoen, Felleskjøpet
  • FILM: Felleskjøpets «Bonde for en dag»-prosjekt filmes, og skal bli til en informasjonsfilm. Foto: Cato Fagermoen, Felleskjøpet

– Jeg har fått en helt annerledes arbeidsdag. For oss som sitter på kontor er denne turen veldig viktig, sier Ida Lindtveit, leder av Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU).

Forrige torsdag besøkte hun gårdbruker Gjermund Ruud Skjeseth, og fikk prøve seg som bonde på Gaustad Nordre på Ilseng.

Spennende å se

Det er Felleskjøpet som tok initiativet til ”utplasseringen”, som første ledd i sitt prosjekt ”Bonde for en dag”. Det går ut på at kjente profiler, i første omgang ungdomspartiledere, blir invitert hjem til medlemmene i Felleskjøpets såkornpanel.

– Det er politikerne som setter rammevilkårene. Derfor er det viktig at de selv ser hva som rører seg, sier Gro Tvedt Anderssen, kommunikasjonsdirektør i Felleskjøpet.

Lindtveit tok utfordringen på strak arm.

– Det er kjempespennende å se  bønder på min egen alder, som driver et godt og effektivt gårdsbruk. Det er veldig viktig å få et innblikk i hverdagen til unge bønder, sier politikeren fra noe mer urbane Oppegård i Akershus.

For få unge bønder

– Jeg har fått kjøre traktor, sier KrFU-lederen stolt.

– Men hun slapp å stå opp klokken halv seks i dag tidlig, gliser Ruud Skjeseth, og legger til:

– Det har vært artig å vise fram min hverdag, og hun har fått et godt innblikk i hvordan det er å være bonde i dag.

Gjennomsnittsalderen på gårdbrukere på landsbasis er 54 år. Det har de to bemerket seg.

– Det sier oss at det er altfor få unge bønder i Norge, sier Lindtveit.

– Faktisk kan man drive en hel generasjon før man når gjennomsnittsalderen, sier ilsengbonden.

– Det er viktig at politikerne legger til rette for flere unge bønder. Det er viktig med et fellesskap – noen de kan sparre med når gjelder teknologisk utvikling blant annet, sier Lindtveit.

Effektivt og innovativt

Gjermund Ruud Skjeseth er en dedikert og nysgjerrig kornprodusent, som søker alle grep for å utnytte jorda si best mulig.

– Man skal ikke bare gjøre ting slik faren sin gjorde. Man må tørre å prøve noe nytt. Det blir mye lettere når det er flere unge bønder, sier Ruud Skjeseth.

– Her jobbes det effektivt og innovativt. Det kan bidra for eksempel i forhold til et miljøhensyn, sier Ida Lindtveit.

– Det er bra at politikerne ønsker å lære, og er villige til bevege seg ut for å se, sier kornbonden og fortsetter:

– Det er ikke slik at dagens situasjon stemmer med hvordan det var da deres bestefar drev gård. Det skjer en enorm utvikling hele tiden. Det har det gjort siden traktoren kom. For å sette det helt på spissen, så er det fort gjort å sitte med et inntrykk av at bonden er han som kjører tregt på vegen og lukter vondt.

– Nei, det er bonden som står for maten, legger KrFU-leder Lindtveit til.

– Ja, og det er tross alt dagens unge bønder som skal dyrke maten om 20 år også, sier Rudd Skjeseth.