Det er vel få personer i dette land­et som klarer å formidle norsk langrennssport og langrennshistorie med større innlevelse og entusiasme, enn Thor Gotaas. Fredag 16. april, fra klokka 17 til 18, kan du høre ham på Stange bibliotek.

Brå, Northug, Bjørgen

– Gotaas’ foredrag er en del av Sparebank 1 Østlandets fokus på ski og langrenn under Stange­dagene i år. Tittelen på foredrag­et hans er «Fra Oddvar Brå til Petter Northug og Marit Bjørgen, norske skiløpere», forteller Linn Lochert i Sparebank 1 på Stange.

Arrangementet er gratis for alle, og vil garantert bestå av både artige anekdoter, nye historiske tilbakeblikk og spennende historier – formidlet slik bare Thor Gotaas klarer det.

Oversatt til flere språk

Thor Gotaas (snart 54) er fra Brumunddal. Han omtales på Wikipedia som en norsk folklorist og forfatter, og skriver kultur­historiske bøker med folkloristisk vinkling.

«Han er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet, og også de som beveger seg mer enn vanlig, enten det gjelder som levemåte eller på fritiden. Gotaas gransk­er det seriøse og det kuriøse i folkelig kultur, og kombinerer detaljstudier med lange linjer for å søke ny historisk innsikt. Som folkeminnegransker er han spesielt interessert i mentalitetshistorie og skiftende holdninger, enten det er historisk, geografisk eller sosialt. Forfatterskapet omhandler emner som idrettshistorie, særlig skihistorie, vagabonder og taterfolket», skriver Wikipedia.

Gotaas er cand.philol. fra Universitetet i Oslo og skrev hovedoppgave med «Holdninger til tatere sett i historisk perspektiv» som tema.

Boka «Løping – en verdenshistorie» er foreløpig oversatt til svensk, dansk, engelsk, russisk, nederlandsk, italiensk, amharisk, tysk, japansk, arabisk, portugisisk, koreansk, tyrkisk, tsjekkisk, ungarsk og slovakisk.